Olie en andere vetstoffen zit verwerkt in heel wat voedingsmiddelen. Dan gaat het vooral om maïs-, raap-, soja-, katoenzaad- en palmolie. Zo worden in margarine verschillende oliën door elkaar gebruikt. Ook in andere bewerkte voedingsmiddelen is olie een van de bestanddelen. Denk aan chips, chocolade, koekjes en cake. Je ziet het niet, maar eet ze wel op. Deze onzichtbare vetten hebben een groot aandeel in je totale vetinname.

Welke voedingsmiddelen dragen het meest bij aan de totale vetinname van de Vlaming?

  • Producten uit de rode bol (suiker en confiserie, cake en zoete koekjes, saus en hartige snacks): 28,2%
  • Vlees, vleesproducten en vleesvervangers: 20,4%
  • Melk en vervangproducten: 18,4%
  • Olie en vetstoffen: 18,2%

Olie en vetstoffen staan dus ‘maar’ op de vierde plaats. Je andere portie krijg je binnen via andere voedingsmiddelen. Daarom maken we deze tweedeling:

  • Zichtbare vetten: olie, boter, margarine, minarine, slasauzen, mayonaise, room, spekrand, …
  • Onzichtbare vetten: roomijs, koekjes, chips, chocolade, kaas, noten, vette vis, vet vlees, bereide vleeswaren zoals vleessalade of worst, volle melkproducten, …

Die onzichtbare vetten zijn verraderlijk. Ze leveren niet alleen het grootste aandeel van onze totale vetopname op, maar ook het grootste aandeel van je verzadigde vetopname. Let er extra op dat je er niet te veel van eet.