Wat eet de gemiddelde Vlaming?

Hoe gezond eet de Vlaming en heeft hij de intentie om gezonder te eten? Drinken Vlaamse tieners veel frisdrank? En zouden volwassenen regelmatig fruit eten? Welke belemmeringen geven Vlamingen aan om gezond te eten? Wordt er vaak samen gegeten met huishoudens? Wat vindt de Vlaamse bevolking heel belangrijk bij het kopen van eten? Gezond Leven vatte voor jou de meest recente resultaten van de voedselconsumptiepeiling (2014), de gezondheidsenquête (2018) en de preventiebarometer (2023) samen.

Wat kan de gemiddelde Vlaming veranderen om tot gezond eetgedrag te komen?

Ideaal zou zijn dat de gemiddelde Vlaming:

Meer

  • (kraan)water drinkt, hiervan drinken we nu te weinig
  • groenten verorbert – bijvoorbeeld een half bord bij de warme maaltijd en daarnaast wat rauwkost of soep bij de lunch of als tussendoortje
  • fruit binnenspeelt – 2 of 3 porties per dag
  • peulvruchten eet – bijvoorbeeld in de plaats van vlees, in een salade of in een maaltijdsoep
  • kiest voor noten en zaden – elke dag een handje
  • kiest voor de volkoren variant van brood en andere graanproducten

Minder

  • Vlees eet – maximum bij één maaltijd per dag, en geen te grote portie, nu en dan een dag zonder vlees inlast

Zo weinig mogelijk

  • Lege calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep(rode bol van de voedingsdriehoek) kiest – hiervan nemen we nu véél te veel op

En niet meer eet dan het lichaam nodig heeft.

Gezond eetgedrag stellen vergt daarnaast ook verscheidene drijfveren en vaardigheden: gevarieerd eten, geregeld (op vaste tijdstippen) eten, genieten van eten, genoeg eten (bewust en met mate, niet te veel of te weinig eten), gezond eten stapsgewijs kunnen inplannen, en een gezonde omgeving inrichten.