Fruit

Verorber jij regelmatig fruit? Slim! Zo sleep je bergen nuttige voedingsstoffen aan voor je lijf. Fruit is goed voor je gezondheid en drukt het risico op diverse chronische ziekten. Toch eten nog veel mensen het te weinig. Daarom plaatsen we fruit in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Wat is het gezondste fruit

Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten:

 • Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen, …
 • Pitvruchten: appel, peer, …
 • Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim, …
 • Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes, …
 • Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango, …

Pluk niet altijd dezelfde fruitsoort uit de mand, maar varieer tussen de soorten. Fruit past bij het ontbijt (bijvoorbeeld als broodbeleg of bij ontbijtgranen), als dessert na je warme of broodmaaltijd en/of als tussendoortje. 

*Pompelmoes kan de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Vraag raad aan uw arts.

Voorkeur

 • Vers fruit
 • Diepvriesfruit zonder toevoegingen
 • Fruit uit blik of glas op eigen sap

Geen voorkeur

 • Fruit uit blik of glas op siroop
 • Gedroogd fruit (1)
 • Gevriesdroogd fruit (1)
 • Vruchtenmoes
 • (Versgeperst) fruitsap en smoothies (2)

Zo weinig mogelijk

 • Vruchtenlimonade, nectar, grenadine, diksappen 
 • Confituur, confituur met verlaagd suikergehalte, vruchtenstroop,…  (3)

(1) Gedroogd en gevriesdroogd fruit krijgen niet de voorkeur omdat je er gemakkelijk meer van eet en omdat ze mogelijk minder vitaminen bevatten dan vers fruit. Een handvol af en toe ter afwisseling is geen probleem.

(2) Fruitsappen en smoothies bevatten vocht én andere voedingsstoffen: daarom brengen we ze in de fruitgroep onder. Maar ze bevatten minder vezels en meer suikers dan vers fruit. Van fruitsappen en smoothies heb je bovendien minder snel een vol gevoel dan van fruit in zijn geheel. Vermijd ze dus als alternatief voor vers fruit. Bovendien zijn ze niet goed voor je tanden. Fruitsap bevat iets meer vitaminen en mineralen dan smoothies. En in verse smoothies zitten meer vezels dan in kant-en-klare., in kleine hoeveelheden. 

(3) Confituur en andere afgeleiden bevatten niet veel fruit meer en kun je daarom niet beschouwen als fruit. Bovendien barsten ze van de (toegevoegde) suiker.

Fruit Infographic

Hoeveel fruit per dag is gezond?

In een gezond en duurzaam voedingspatroon staan vooral weinig of niet-bewerkte plantaardige voedingsmiddelen centraal. Fruit speelt daarin een hoofdrol. Hoeveel fruit per dag moet je dan eten?

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit.

Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, … Equivalenten voor kleiner of groter fruit zijn:

 • Trosje van ongeveer tien druiven
 • Dessertschaaltje aardbeien of bessen zoals frambozen, rode, witte, blauwe, stekel- of braambessen, …
 • Schijf verse ananas of twee schijfjes ananas uit blik/bokaal op sap
 • Twee mandarijnen, kleine pruimen, kiwi’s, verse abrikozen of vijgen, …
 • Twee handjes kersen
 • Achtste van een galia- of honingmeloen
 • Drie eetlepels fruitmoes

Zie fruit ook als een optie voor boterhambeleg. Leg bijvoorbeeld schijfjes banaan of aardbeien op je boterham. Of beleg hem met sneetjes nectarine, kiwi of perzik.

Fruit en duurzaamheid

Benieuwd hoe duurzaam het fruit in je fruitschaal is? Ga dan na hoe het fruit werd geteeld en getransporteerd.

Liefde voor lokaal?

Vooral hoe een product wordt geteeld, is van belang. Hou ook rekening met het seizoen. Sommige lokale fruitsoorten worden buiten het seizoen gekweekt in verwarmde serres of lange tijd gekoeld bewaard. Dat verhoogt hun druk op het milieu. Kies dus liefst voor lokaal geteeld seizoensfruit.

Buitenlands fruit

Buitenlands fruit uit volle grond is ook een goede keuze. Maar let erop of het transport via schip of vrachtwagen gebeurde – en niet met het vliegtuig. Vermijd vliegtuigfruit zoveel mogelijk: zo wordt zacht fruit zoals frambozen of bessen buiten het seizoen ingevlogen van over zee.

Wil je ter afwisseling toch exotisch fruit eten of fruit dat niet van het seizoen is? Kies dan eens voor de diepvriesvariant. Fruit uit blik- of bokaal op eigen sap kan ook.  

Info over de teelt- en transportwijze vind je niet snel terug op vruchten – alleen het land van herkomst staat standaard vermeld. Vraag raad aan je winkelier. Of check op een fruitkalender welk fruit op dat moment in ons land wordt geteeld. 

Benieuwd waar je favoriete stuk fruit in de meeste gevallen vandaan komt? Check het hier.

Fruit en voedselveiligheid

Pesticiden en ongediertebestrijding

Pesticiden worden ingezet om ongedierte van gewassen te verjagen en ze zo te beschermen. België controleert streng op pesticiden op fruit. Producenten moeten een strikte registratieprocedure doorlopen – met o.a. uitgebreide onderzoeken naar de gezondheidseffecten – vóór hun product de markt op mag.

Spoel je fruit altijd af onder stromend water: zo weer je zoveel mogelijk resten van pesticiden. Je kunt ook extra voorzichtig zijn en je fruit schillen. Helaas gaat zo ook een deel van de voedingsstoffen en vezels verloren. Biologisch fruit wordt niet chemisch bespoten en heeft daardoor op dit vlak een streepje voor. Wissel daarnaast zoveel mogelijk af, zowel wat fruitsoort en herkomst betreft. En kies voor seizoensfruit.

Hoeveel fruit eet de Vlaming?

Met moeite de helft van de Vlamingen eet elke dag fruit. En wanneer we het eten, zijn onze porties vaak te klein. Kleuters en jonge kindjes verzetten het meeste fruit. Jongeren, adolescenten en volwassenen scoren het slechtst. Ouderen eten het dan weer wel vaker – én in iets grotere porties. Mannen eten gemiddeld minder fruit dan vrouwen – zowel in frequentie als hoeveelheid. 

Veelgestelde vragen

Waarom moeten we dagelijks fruit én groenten eten?

Fruit en groenten verschillen van elkaar doordat ze andere soorten en hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Ze zijn dus niet inwisselbaar. In fruit vind je meer intrinsieke suikers terug. We raden je dus aan om dagelijks fruit én groenten te eten. Zo krijg je een rijke mix van vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals antioxidanten binnen. Bètacaroteen zit zowel in groenten als in fruit (vooral in de geel-oranje soorten) en lycopeen vooral in tomaten. Flavonoïden zitten vooral in pruimen, kersen, appelen en peren.

Is fruitsap een goede vervanger voor vers fruit?

Nee, fruitsap kan geen vers fruit vervangen. Onder fruitsap verstaan wij meestal sinaasappel- of appelsap. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers uit fruit bevat en frisdranken toegevoegde suiker, hebben deze suikers dezelfde caloriewaarde. Hun energiewaarden liggen dus heel dicht bij elkaar: 40 à 45 kcal per 100 ml. Drink je te veel vruchtensap? Dan neem je te veel energie op en kom je aan. 

Waarom behoort versgeperst fruitsap ook tot de grijze zone ? 

De suiker in fruitsap – ook in versgeperst fruitsap – is natuurlijke suiker die uit het fruit zelf komt. Toch zijn ook deze suikers te beschouwen als vrije of toegevoegde suikers, die we best beperken. Het is beter om fruit in zijn ´vaste´ vorm te eten:

 • Heel wat vezels en vitaminen gaan verloren bij het persen van fruit.
 • Je voelt je sneller voldaan als je vast fruit eet. Eén appelsien geeft al een gevoel van verzadiging. Terwijl je voor een glas sinaasappelsap van 200 ml al snel 2 tot 3 sinaasappels gebruikt – waarna je nog niet verzadigd bent.
 • Je bloedsuikergehalte stijgt ook veel minder snel als je vast fruit eet.
 • Fruitsappen bevatten zuren. Die zorgen voor slijtage van je tandglazuur. Als je vers fruit in zijn geheel eet, kauw je en maak je speeksel aan. Dat zorgt voor een buffer die de zuren sneller wegspoelt. Kies je toch voor fruitsap? Drink dan je glas in één keer of op korte tijd leeg. Spoel je mond met een slok water zodat de zuren sneller uit je mond verdwijnen.

Fruitsap, ook vers, is dus een minder goede keuze in vergelijking met een stuk fruit en behoort daarom niet tot de donkergroene zone. 

Is gedroogd fruit gezond?

Fruit drogen houdt een minimale natuurlijke bewerking in. Toch stijgt het suikergehalte er fors door. Gedroogd fruit bevat wel veel vezels. Eet er niet meer dan een handvol van per dag. En zie het niet als alternatief voor vers fruit. Trek je er een dagje op uit, met de fiets of te voet? Dan is een handje gedroogd fruit wel de perfecte opkikker voor onderweg. 

Is fruit in blik gezond?

Fruit in blik is gepasteuriseerd en wordt soms op eigen sap bewaard. Aan vruchten op siroop wordt extra suiker toegevoegd. Gevolg? Meer calorieën en minder vitaminen en mineralen. Vers fruit blijft dan ook op het hoogste schavotje staan, fruit op eigen sap in blik kán ter afwisseling.

Is gevriesdroogd fruit gezond? 

Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit meteen van ijs tot waterdamp. De techniek is geschikt voor alle soort fruit, maar is voor zacht of delicater fruit zoals frambozen en aardbeien beter geschikt omdat ze de structuur beter behoudt. Je vindt gevriesdroogd fruit bijvoorbeeld in bepaalde ontbijtgranen. 

Vriesdrogen zou naast smaak en kleur ook de voedingswaarde van het fruit beter bewaren in vergelijking met het traditioneel drogen. Maar dat is niet bevestigd: meer onderzoek is nodig. Zo lijkt vitamine C beter bewaard te zijn dan bij conventioneel gedroogd fruit, hoewel sommige studies wel nog een significant verlies aantonen. Dat hangt af van de temperatuur en duur van het drogen en van de eventuele voorbehandeling van het fruit. Doordat er meer water verwijderd wordt dan bij het traditioneel drogen, zijn er ook minder conserveringsmiddelen zoals sulfiet nodig. 

Gevriesdroogd fruit bevat net als vers en gedroogd fruit veel vezels en is door zijn lichte gewicht en lange houdbaarheid handig voor onderweg. Tijdens het vriesdrogen blijven ook de fruitsuikers behouden en worden ze dus meer geconcentreerd. Daarom moet je er in verhouding minder van eten dan vers fruit. Een handvol of 10 g gevriesdroogde aardbeien komt overeen met ongeveer 100 g verse aardbeien.

Conclusie:

Gevriesdroogd fruit heeft mogelijk enkele voordelen ten opzichte van traditioneel gedroogd fruit. Maar het is geen vervanging van een dagelijkse portie vers fruit. Gevriesdroogd fruit kan ter afwisseling gebruikt worden, maar hou het dan bij een handje vol.