Fruit

Verorber jij regelmatig fruit? Slim! Zo sleep je bergen nuttige voedingsstoffen aan voor je lijf. Fruit is goed voor je gezondheid en drukt het risico op diverse chronische ziekten. Nog niet overtuigd? Eet volgens het seizoen en ontdek hoe lekker (en goedkoop) fruit kan zijn. Ondanks de talloze voordelen, eten nog veel mensen het te weinig. Daarom plaatsen we fruit in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek én is het één van onze tips.

Wat is het gezondste fruit?

Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten:

 • Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen, …
 • Pitvruchten: appel, peer, …
 • Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim, …
 • Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes, …
 • Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango, …

Pluk niet altijd dezelfde fruitsoort uit de mand, maar varieer tussen de soorten. Fruit past bij het ontbijt (bijvoorbeeld als broodbeleg of bij ontbijtgranen), als dessert na je warme of broodmaaltijd en/of als tussendoortje.

*Pompelmoes kan de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Vraag raad aan uw arts.

Voorkeur

 • Vers fruit
 • Diepvriesfruit zonder toevoegingen
 • Fruit uit blik of glas op eigen sap

Geen voorkeur

 • Fruit uit blik of glas op siroop
 • Gedroogd fruit (1)
 • Gevriesdroogd fruit (1)
 • Vruchtenmoes
 • (Versgeperst) fruitsap en smoothies (2)

Zo weinig mogelijk

 • Vruchtenlimonade, nectar, grenadine, diksappen 
 • Confituur, confituur met verlaagd suikergehalte, vruchtenstroop,…  (3)

(1) Gedroogd en gevriesdroogd fruit krijgen niet de voorkeur omdat je er gemakkelijk meer van eet en omdat ze mogelijk minder vitaminen bevatten dan vers fruit. Een handvol af en toe ter afwisseling is geen probleem.

(2) Fruitsappen en smoothies bevatten vocht én andere voedingsstoffen: daarom brengen we ze in de fruitgroep onder. Maar ze bevatten minder vezels en meer suikers dan vers fruit. Van fruitsappen en smoothies heb je bovendien minder snel een vol gevoel dan van fruit in zijn geheel. Vermijd ze dus als alternatief voor vers fruit. Bovendien zijn ze niet goed voor je tanden. Fruitsap bevat iets meer vitaminen en mineralen dan smoothies. En in verse smoothies zitten meer vezels dan in kant-en-klare., in kleine hoeveelheden. 

(3) Confituur en andere afgeleiden bevatten niet veel fruit meer en kun je daarom niet beschouwen als fruit. Bovendien barsten ze van de (toegevoegde) suiker.

Hoeveel fruit per dag is gezond?

In een gezond en duurzaam voedingspatroon staan vooral weinig of niet-bewerkte plantaardige voedingsmiddelen centraal. Fruit speelt daarin een hoofdrol. Hoeveel fruit per dag moet je dan eten?

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit.

Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, … Equivalenten voor kleiner of groter fruit zijn:

 • Trosje van ongeveer tien druiven
 • Dessertschaaltje aardbeien of bessen zoals frambozen, rode, witte, blauwe, stekel- of braambessen, …
 • Schijf verse ananas of twee schijfjes ananas uit blik/bokaal op sap
 • Twee mandarijnen, kleine pruimen, kiwi’s, verse abrikozen of vijgen, …
 • Twee handjes kersen
 • Achtste van een galia- of honingmeloen
 • Drie eetlepels fruitmoes

Zie fruit ook als een optie voor boterhambeleg. Leg bijvoorbeeld schijfjes banaan of aardbeien op je boterham. Of beleg hem met sneetjes nectarine, kiwi of perzik.

Fruit en het milieu

Benieuwd hoe je de milieu-impact van het fruit in je fruitschaal kan beperken? Kies dan zoveel mogelijk voor lokaal én seizoensgebonden fruit. Werden ze ook nog eens lokaal geteeld? Dan boek je dubbele winst. Zo draag je meteen ook bij aan de lokale economie.

Gebruik onze seizoenkalender in combinatie met de beslissingsboom en kies zo voor soorten met een beperkte impact op de planeet. Op zoek naar recepten? Sorteer de recepten in onze receptenapp Zeker Gezond volgens het seizoen met de handige filter en je krijgt meteen een hoop inspiratie.

Wat zijn seizoenfruit?

Seizoenfruit zijn fruitsoorten die in het seizoen geteeld werden. Een voorbeeldje? Aardbeien groeien bij ons enkel in de lente- en zomermaanden goed in volle grond. Dat betekent dat de boer zijn planten minder moet ‘helpen’ om te groeien. Hij hoeft ze dus niet in verwarmde serres te zetten en hij moet minder (of geen) energie en hulpstoffen gebruiken om zijn aardbeien goed te laten groeien. En dat is beter voor het milieu!  

Ze zijn ook nog eens veel smaakvoller én goedkoper dan wanneer je ze buiten het seizoen zou kopen. 

Benieuwd welke fruitsoorten deze maand in het seizoen zijn?  Raadpleeg dan onze fruitkalender.   

Is lokaal wel de oplossing?

Vooral hoe een product wordt geteeld, is van belang. Want, verrassend: lokale fruitsoorten zijn niet altijd de meest milieuverantwoorde keuze. De impact die transport met zich meebrengt, weegt doorgaans veel minder zwaar door dan de teeltmethode. Daarenboven worden sommige lokale fruitsoorten buiten het seizoen gekweekt in verwarmde serres. En dat vergt (veel) energie. Steeds meer serres zijn wel uitgerust met een warmtekrachtkoppeling, die een aanzienlijke besparing op brandstof betekent.

Kies dus in de eerste plaats voor fruit soorten van het seizoen en in tweede plaats voor soorten die lokaal geteeld werden. Volg je telkens die combinatie, dan zit je goed!

Fruit uit het buitenland

Buitenlands seizoenfruit uit volle grond kan ook een goede keuze zijn. Maar let erop of het transport via schip of vrachtwagen gebeurde. Vermijd fruit die met het vliegtuig naar België gebracht worden, want die hebben een heel erg hoge milieu-impact. Want voor fruit buiten het seizoen kunnen diepvries-, blik- of bokaalvarianten een milieuverantwoord alternatief zijn voor verse kas- en ingevlogen fruitsoorten.

Het is niet altijd makkelijk om te achterhalen hoe het fruit dat je wil kopen geteeld en vervoerd werden. Vaak vind je op de verpakking enkel het land van herkomst terug. Aarzel daarom niet om raad te vragen aan de winkelier of fruitboer.

Fruit en voedselveiligheid

Pesticiden en ongediertebestrijding

Pesticiden worden ingezet om ongedierte van gewassen te verjagen en ze zo te beschermen. België controleert streng op pesticiden op fruit. Producenten moeten een strikte registratieprocedure doorlopen – met o.a. uitgebreide onderzoeken naar de gezondheidseffecten – vóór hun product de markt op mag.

Spoel je fruit altijd af onder stromend water: zo weer je zoveel mogelijk resten van pesticiden. Je kan ook extra voorzichtig zijn en je fruit schillen. Helaas gaat zo ook een deel van de voedingsstoffen en vezels verloren. Biologisch fruit wordt niet chemisch bespoten en heeft daardoor op dit vlak een streepje voor. Wissel daarnaast zoveel mogelijk af en geef de voorkeur aan seizoenfruit.

Hoeveel fruit eet de Vlaming?

Met moeite de helft van de Vlamingen eet elke dag fruit. En wanneer we het eten, zijn onze porties vaak te klein. Kleuters en jonge kindjes verzetten het meeste fruit. Jongeren, adolescenten en volwassenen scoren het slechtst. Ouderen eten het dan weer wel vaker – én in iets grotere porties. Mannen eten gemiddeld minder fruit dan vrouwen – zowel in frequentie als hoeveelheid.

Veelgestelde vragen

Waarom moeten we dagelijks fruit én groenten eten?

Fruit en groenten verschillen van elkaar doordat ze andere soorten en hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Ze zijn dus niet inwisselbaar. In fruit vind je meer intrinsieke suikers terug. We raden je dus aan om dagelijks fruit én groenten te eten. Zo krijg je een rijke mix van vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals antioxidanten binnen. Bètacaroteen zit zowel in groenten als in fruit (vooral in de geel-oranje soorten) en lycopeen vooral in tomaten. Flavonoïden zitten vooral in pruimen, kersen, appelen en peren.

Is fruitsap een goede vervanger voor vers fruit?

Nee, fruitsap kan geen vers fruit vervangen. Onder fruitsap verstaan wij meestal sinaasappel- of appelsap. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers uit fruit bevat en frisdranken toegevoegde suiker, hebben deze suikers dezelfde caloriewaarde. Hun energiewaarden liggen dus heel dicht bij elkaar: 40 à 45 kcal per 100 ml. Drink je te veel vruchtensap? Dan neem je te veel energie op en kom je aan.

Waarom behoort versgeperst fruitsap ook tot de grijze zone ?

De suiker in fruitsap – ook in versgeperst fruitsap – is natuurlijke suiker die uit het fruit zelf komt. Toch zijn ook deze suikers te beschouwen als vrije of toegevoegde suikers, die we best beperken. Het is beter om fruit in zijn ´vaste´ vorm te eten:

 • Heel wat vezels en vitaminen gaan verloren bij het persen van fruit.
 • Je voelt je sneller voldaan als je vast fruit eet. Eén appelsien geeft al een gevoel van verzadiging. Terwijl je voor een glas sinaasappelsap van 200 ml al snel 2 tot 3 sinaasappels gebruikt – waarna je nog niet verzadigd bent.
 • Je bloedsuikergehalte stijgt ook veel minder snel als je vast fruit eet.
 • Fruitsappen bevatten zuren. Die zorgen voor slijtage van je tandglazuur. Als je vers fruit in zijn geheel eet, kauw je en maak je speeksel aan. Dat zorgt voor een buffer die de zuren sneller wegspoelt. Kies je toch voor fruitsap? Drink dan je glas in één keer of op korte tijd leeg. Spoel je mond met een slok water zodat de zuren sneller uit je mond verdwijnen.

Fruitsap, ook vers, is dus een minder goede keuze in vergelijking met een stuk fruit en behoort daarom niet tot de donkergroene zone.

Is gedroogd fruit gezond?

Fruit drogen houdt een minimale natuurlijke bewerking in. Toch stijgt het suikergehalte er fors door. Gedroogd fruit bevat wel veel vezels. Eet er niet meer dan een handvol van per dag. En zie het niet als alternatief voor vers fruit. Trek je er een dagje op uit, met de fiets of te voet? Dan is een handje gedroogd fruit wel de perfecte opkikker voor onderweg.

Is fruit in blik gezond?

Fruit in blik is gepasteuriseerd en wordt soms op eigen sap bewaard. Aan vruchten op siroop wordt extra suiker toegevoegd. Gevolg? Meer calorieën en minder vitaminen en mineralen. Vers fruit blijft dan ook op het hoogste schavotje staan, fruit op eigen sap in blik kán ter afwisseling.

Is gevriesdroogd fruit gezond?

Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit meteen van ijs tot waterdamp. De techniek is geschikt voor alle soort fruit, maar is voor zacht of delicater fruit zoals frambozen en aardbeien beter geschikt omdat ze de structuur beter behoudt. Je vindt gevriesdroogd fruit bijvoorbeeld in bepaalde ontbijtgranen.

Vriesdrogen zou naast smaak en kleur ook de voedingswaarde van het fruit beter bewaren in vergelijking met het traditioneel drogen. Maar dat is niet bevestigd: meer onderzoek is nodig. Zo lijkt vitamine C beter bewaard te zijn dan bij conventioneel gedroogd fruit, hoewel sommige studies wel nog een significant verlies aantonen. Dat hangt af van de temperatuur en duur van het drogen en van de eventuele voorbehandeling van het fruit. Doordat er meer water verwijderd wordt dan bij het traditioneel drogen, zijn er ook minder conserveringsmiddelen zoals sulfiet nodig.

Gevriesdroogd fruit bevat net als vers en gedroogd fruit veel vezels en is door zijn lichte gewicht en lange houdbaarheid handig voor onderweg. Tijdens het vriesdrogen blijven ook de fruitsuikers behouden en worden ze dus meer geconcentreerd. Daarom moet je er in verhouding minder van eten dan vers fruit. Een handvol of 10 g gevriesdroogde aardbeien komt overeen met ongeveer 100 g verse aardbeien.

Conclusie:

Gevriesdroogd fruit heeft mogelijk enkele voordelen ten opzichte van traditioneel gedroogd fruit. Maar het is geen vervanging van een dagelijkse portie vers fruit. Gevriesdroogd fruit kan ter afwisseling gebruikt worden, maar hou het dan bij een handje vol.

Fruit voor een appel (en een ei)

Dé budgettip wat fruit betreft: ga voor seizoenfruit: dat is zoveel voordeliger én smaakvoller. Hier vind je een kalender waarop je ziet welk fruit wanneer ‘van ’t seizoen’ is. Handig!

Diepvriesfruit zonder toevoegingen is een goed alternatief voor vers fruit. Het is snel en eenvoudig te bereiden, voedzaam, gemakkelijk te doseren, lang houdbaar en levert geen afval. Indien je thuis over voldoende diepvriesruimte beschikt, is dit zeker een budgetvriendelijke en gezonde oplossing. Diepvriesbessen en exotisch fruit (o.a. mango en ananas) zijn vaak goedkoper dan de verse versies.

Bovendien kan je zo op een milieuverantwoorde manier proeven van jouw favoriete fruit, ook buiten het seizoen.

Tip: Heb je een tuin, terras of vensterbank? Met een (enkele) moestuin(bakken) heb je goedkoop vers fruit van het seizoen zoals aardbeien in de zomer. Heerlijk!

Meer tips om betaalbaar én gezond te koken.

Waarom wordt biologische voeding niet meegenomen in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek?

Meer weten?

Waarom wordt er in de Gezond Leven-tips geen aandacht gegeven aan lokaal of minder verpakkingen kopen?

Meer weten?