Vitaminen zijn onmisbaar voor veel processen in het lichaam. Naargelang hun oplosbaarheid maken we onderscheid tussen vetoplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (vitamine C en alle B-vitaminen). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende vitaminen en hun functies en bronnen.

Vetoplosbare vitaminen

Vitamine Functie: waarbij speelt het een rol? Bron: in welke voedingsmiddelen komt het voor?
Vitamine A

Bouwsteen van een pigment in het oog (nodig om te zien in het schemerdonker)
Groei van tanden en botten
Vorming en onderhoud van huid, haar en slijmvliezen
Bescherming tegen infecties

Bèta-caroteen (voorloper van vitamine A): groene bladgroenten, oranje groenten, oranje-geel fruit
Vitamine A: lever, volle melkproducten, vette vis, smeer- en bereidingsvetten

Vitamine D

Groei van tanden en botten (calciumabsorptie)
Onderhoud van hartactiviteit en zenuwstelsel

Blootstelling van de huid aan zonlicht (5-15 minuten per dag)
Voeding: smeer- en bereidingsvetten, volle melkproducten, eigeel, vette vis, lever

Vitamine E Beschermt bloedcellen en weefsels tegen afbraak (antioxidans) Volle granen, bladgroente, broccoli, fruit, eieren, noten, oliën, smeer- en bereidingsvetten
Vitamine K

Bloedstolling
Botmetabolisme 

Groene bladgroenten, vlees, lever, volle melkproducten

Wateroplosbare vitaminen

Vitamine Functie: waarbij speelt het een rol? Bron: in welke voedingsmiddelen komt het voor?
Vitamine B1

Koolhydraatvertering
Groei en spierspanning (overdracht van zenuwprikkels)

Aardappelen, bruine rijst, havervlokken, tarwezemelen en -kiemen, groenten, varkensvlees, biergist
Vitamine B2

Vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten
Gezond houden van huid en haren

Graanproducten, groene bladgroenten, zuivel, lever, gist
Vitamine B3 = niacine Nodig om energie uit je voeding te halen Vlees, vis, graanproducten, groenten, aardappelen
Vitamine B5 = pantotheenzuur Rol in de vertering, samen met co-enzym A Graanproducten, groenten, melkproducten, vlees
Vitamine B6 

Aanmaak lichaamsweefsels
Eiwitvertering

Vlees, vis, eieren, lever, volle graanproducten, peulvruchten, noten 
Vitamine B9 = foliumzuur

Ontwikkeling genetisch materiaal (belangrijk bij zwangerschap)
Productie rode bloedcellen

Volle graanproducten, groene groenten (spinazie, broccoli), fruit, eieren, lever, melkproducten
Vitamine B12 Celontwikkeling en werking zenuwstelsel Enkel in dierlijke producten: vlees, vis, melk, ei
Biotine Vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten
Vitamine C

Afweer tegen ziektes
Aanmaak van hormonen
Bevordert opname van ijzer

(Nieuwe) aardappelen, groenten, fruit

Bron: Praktische voedings- en bewegingsgids, VIGeZ (2006) en Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (2009).