In tegenstelling tot je hoofdmaaltijden, is een tussendoortje geen must. Maar bij een knorrende maag brengt het wel soelaas. Zo hou je het gezond:

Vers fruit werpt zijn vruchten af

Denk jij bij de woorden ‘gezond tussendoortje’ ook spontaan aan fruit? Niet verwonderlijk, want je hebt keuze te over: aardbeien en sinaasappels, druiven en bananen, kiwi’s en meloenen, appels en peren, bosbessen, ... Variatie troef! Probeer zoveel mogelijk voor seizoenfruit te kiezen.

Groen doet doen

Ook groenten vrolijken je gezonde tussendoortje op. Bijvoorbeeld als rauwkost of soep. Probeer wel altijd voor seizoensgebonden soorten te kiezen.

Bekijk onze seizoenskalender en ontdek welke fruit- en groentesoorten op dit moment van het seizoen zijn!

Kraak eens een noot

Een handje noten stilt je honger snel. Geef de voorkeur aan de ongezouten variant.

Rustig aan met suiker

Kies je voor een tussendoortje op basis van melk of voor een sojaproduct? Let dan op met suiker. En ja, ook gedroogde vruchten, siroop, honing en agavesiroop vallen daaronder. Probeer je inname daarvan te beperken door vers fruit toe te voegen. Extra crunch toevoegen? Strooi wat noten, pitten of zaden door je melk of in je yoghurt.

Tussendoortjes
Gezonde Tussendoortjes

Brood en granen

Verrassend, misschien: ook een volkorenboterham met beleg is een geknipt tussendoortje. Kijk bij lunch/ontbijt voor beleginspiratie.

Liever cornflakes? Waarom niet! Maar je raadt het al: kies altijd voor ongesuikerde en vezelrijke ontbijtgranen.

Uit eigen keuken

Sla je zelf aan het bakken? Let dan op het volgende:

  • Kies voor volkorengranen: volkorenbloem, havermout, ...
  • Beperk je hoeveelheid suiker.
  • Bak met zachte margarine of plantaardige olie, die bevatten minder verzadigde vetzuren. Kokosvet? Dat is geen gezond alternatief. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën bevat het voornamelijk verzadigde (slechte) vetten. Ook palmolie en cacaoboter vermijd je beter omdat ze veel verzadigde vetten bevatten.

Ook al volgde je de tips hierboven op, het blijft nog altijd een extraatje. Beperk je portie dus.

Eet slim

Hou bij je tussendoortje rekening met wat je de rest van de dag al at. Legde je bijvoorbeeld vanochtend gebakken appel op je boterham? Dan kies je als snack beter voor een potje yoghurt. Zet ook zoetigheden zoals gebak, koekjes of ijs niet te vaak op het menu.