Het vinkje, het verkeerslichtensysteem, de Nutri-Score: er bestaan in Europa heel wat voedingslabels, ook wel front-of-pack labels genoemd. Ze moeten de consument richting gezondere voeding helpen. Maar doen ze dat ook? En bestaat het ideale voedingslabel?

Gezondheidslabel
Sinds een tiental jaar gebruiken voedingsproducenten en -distributeurs steeds vaker een gezondheidslabel of -logo op de voorzijde van hun verpakkingen, de zogenaamde voedingslabels. Ze vormen een vereenvoudigde weergave van de verplichte voedingswaarde-etikettering op de verpakking van het product (back-of-pack). De weergave van deze voedingslabels is de vrije keuze van de producent. Er is dus geen verplichting vanuit de overheid om ze te gebruiken.

Snel en eenvoudig informeren
Het doel is om de consument op het moment van aankoop snel en eenvoudig te informeren of het gaat om een gezonde(re) keuze. Een bijkomende doelstelling of neveneffect is dat producenten aangemoedigd worden om de samenstelling van hun producten te verbeteren (bv. lager zoutgehalte).

Randvoorwaarden
Het gebruik van voedingslabels klinkt op het eerste zicht als een interessante en laagdrempelige strategie om de consument te ondersteunen in het maken van gezondere voedingskeuzes. Toch zijn er een aantal aandachtspunten en randvoorwaarden.