Melk en alternatieven

Melk goed voor elk? Ja, al moet je er nu ook niet mee overdrijven. Want melkproducten kunnen voor- én nadelen voor je gezondheid hebben. Al is de wetenschap er nog niet uit wat de exacte impact is. En sowieso is die natuurlijk afhankelijk van het type (melk, kaas, yoghurt, …) én van het vetgehalte (mager, halfvol, vol). Melkproducten zie je in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek.

Zijn melkproducten gezond?

Melkproducten zijn een bron van :

 • Eiwitten
 • Vitaminen zoals B2, B12; en volle melk levert ook wat A en D
 • Mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink

Belangrijk om te weten: de term ‘melkproducten’ dekt een bijzonder grote lading. Die varieert enorm in type en vetgehalte. Algemene uitspraken doen over ‘de’ gezondheidsimpact van ‘de’ melkproducten is dus onmogelijk. Hieronder alvast enkele genuanceerde weetjes.

Dankzij melk loop je waarschijnlijk minder risico op darmkanker. Yoghurt, melk en kaas met verlaagd vetgehalte helpen mogelijk tegen diabetes. En melkproducten in het algemeen zouden je ook beschermen tegen hart- en vaatziekten, al is daarvoor maar een beperkte bewijskracht. Ook voorzichtig bewezen: melkproducten hebben mogelijks een ongunstig effect op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Wie melk zegt, denkt … calcium om je botten in vorm te houden. Dat calcium een belangrijke rol speelt in het krijgen en behouden van gezonde botten valt niet te betwijfelen. Toch is het niet helemaal bewezen dat je door melk minder risico op botbreuken loopt.

Kies je best voor magere of volle melkproducten? Ook daar is de wetenschap niet helemaal uit. Het vet in melk is vooral van het verzadigde type en daarvan beperk je de inname het best. Volle melkproducten zouden dan weer beter verzadigen. Je krijgt minder snel weer honger. Ons advies? Kies voor halfvolle melkproducten als gulden middenweg. Tot de leeftijd van 3 jaar krijgen kinderen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding: borstvoeding, flesvoeding en groeimelk. Vanaf 3 jaar kan overgeschakeld worden op halfvolle melk. Lees hierover meer op de website van Kind en Gezin.

En wat met sojaproducten die met calcium en vitaminen zoals B2 en B12 zijn verrijkt? Hun samenstelling is te vergelijken met die van melk. Ze leveren evenveel eiwitten (van dezelfde kwaliteit) en er worden calcium en vitaminen aan toegevoegd. Is hun impact op je gezondheid dan ook dezelfde? Niet noodzakelijke: de resultaten van onderzoek naar melk kan je niet zomaar doortrekken naar producten op basis van soja (en omgekeerd). Er spelen mogelijk andere factoren of componenten eigen aan elk product een rol.

Welke melkproducten bestaan er?

Melk

Melk in de winkel is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Zo worden eventuele schadelijke bacteriën in de rauwe melk buiten spel gezet.

Yoghurt

Yoghurt is melk die gefermenteerd is: melkzuurbacteriën zetten melksuikers (lactose) om in melkzuren. Afhankelijk van het productieproces krijg je magere, halfvolle of volle yoghurt, Griekse yoghurt, roeryoghurt, kefir, …

Room

Room bestaat uit melkvet en andere koemelkbestanddelen. Het heeft logischerwijs dus een hoger vetgehalte dan gewone melk. In het aanbod: slagroom, koffieroom, zure room, …

Bestaan er plantaardige melkvervangers?

Om verschillende redenen schuiven sommige mensen melk liever aan de kant om het te vervangen door:

Sojadranken

Kan een sojadrank melk vervangen? Daar vallen moeilijk uitspraken over te doen. Sojadrank die verrijkt is met calcium en vitaminen heeft een vergelijkbare voedingswaarde als melk. Check op de verpakking dus zeker de aanwezigheid van calcium en vitamine B2 en B12. Zie je op een verpakking sojadrank in de natuur-variant staan dat er ook suiker in zit? Dat kan: om soja smaakvoller te maken, wordt suiker standaard toegevoegd. Maar geen zorgen, want de hoeveelheid is niet meer dan wat van nature in koemelk zit (lactose of melksuiker). Dit geldt wel enkel voor de natuur-varianten en niet voor de sterker gezoete types met chocolade- of fruitsmaken.

Plantaardige dranken op basis van granen, noten en zaden

Er bestaan nog andere plantaardige alternatieven – bijvoorbeeld op basis van rijst, haver of noten. Ook daarbij geldt: check of er calcium en vitaminen aan toegevoegd werden. Al is dat voor deze dranken niet heiligmakend: ze bevatten sowieso te weinig eiwitten, of eiwitten die van een lage biologische kwaliteit zijn om melk volwaardig te vervangen. Daarom spot je ze niet in de onderstaande overzichtstabel. Je vindt ze wél terug in de fiches Noten en zaden en Granen.

Een overzicht van de melkproducten

Winkelrekken puilen uit van de melkproducten. Welke laad je het best in je karretje?  Onderstaande tabel klapt uit de biecht.

Voorkeur

 • Melk natuur 
 • Karnemelk natuur 
 • Kefir natuur 
 • Ayran (beperkt gezouten)
 • Yoghurt natuur 
 • Plattekaas natuur 
 • Calcium- en vitamineverrijkte sojadrink natuur (1)(2) 
 • Calcium- en vitamineverrijkte alternatieven voor yoghurt op basis van soja natuur (1)(2)
 • Aangepaste melkvoeding voor kinderen tot 3 jaar (3)

Geen voorkeur

 • Melkdranken met toevoeging van suiker en/of zoetstof (bv. chocomelk, fruitmelkdranken, yoghurtdrinks,…)
 • Yoghurt met toevoeging van suiker en/of zoetstof, yoghurtdrinks 
 • Plattekaas met toevoeging van suiker en/of zoetstof 
 • Desserts op basis van melk (bv. pudding, flan, rijstpap, griesmeelpap, ...)
 • Calcium- en/of vitamineverrijkte sojadrink met chocolade- of fruitsmaak 
 • Calcium- en/of vitamineverrijkte alternatieven voor yoghurt op basis van soja met toevoeging van suiker en/of zoetstof  
 • Calcium- en/of vitamineverrijkte desserts op basis van soja 
 • Room, koffieroom 
 • Plantaardig alternatief voor room

Zo weinig mogelijk

 • Dessert op basis van room (bv. roomijs, chocomousse, tiramisu,…)
 • Slagroom, gesuikerd

(1) Op basis van aanwezige voedingsstoffen, over het effect van sojaproducten als geheel op de gezondheid kunnen geen uitspraken worden gedaan.
(2) Gehalte aan toegevoegde suiker is niet hoger dan het natuurlijke lactosegehalte van melk.
(3) Lees hierover meer op de website van Kind en Gezin

Hoeveel melkproducten mag je eten?

De voor- en nadelen van zuivelproducten zijn wetenschappelijk nog niet 100 procent in kaart gebracht. Dat maakt het erg moeilijk om te zeggen hoeveel je er best van gebruikt.

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12.

Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.

1 glas (150 ml) magere of halfvolle melk bevat evenveel calcium als:

 • 1 glas karnemelk (150 ml)
 • 1 glas ayran (150 ml)
 • 1 glas calcium- en vitamineverrijkte sojadrank (150 ml)
 • 1 potje yoghurt (125 à 150 gr)
 • 1 portie melk bij je ontbijtgranen
 • 2 blokjes kaas of 1 sneetje kaas (ongeveer 25 g)
 • 1 potje plattekaas, pudding, vla of pap (ongeveer 150 g)
 • 1 sneetje kaas
 • 1 glas milkshake
 • 1 potje plattekaas, pudding, vla of pap
 • 1 glas calcium- en vitamineverrijkte sojadrank 

Plantaardige bronnen van calcium zijn bepaalde groenten, peulvruchten en volle granen. Ook drinkwater kan een bijdrage leveren aan de calciuminname.

Melkproducten en het milieu

Melk en kaas hebben een relatief hoge impact op het milieu, wanneer je kijkt naar broeikasgassen, landgebruik en watergebruik. Ze hebben een hogere milieu-impact dan varkensvlees, gevogelte en eieren, maar een lagere in vergelijking met rund en lam. Kaas heeft een hogere milieu impact dan melk, voor de productie hiervan is namelijk veel melk nodig.

Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?

Melkproducten en voedselveiligheid

In rauwe koemelk kunnen ziekteverwekkers voorkomen, deze kunnen voedselinfecties veroorzaken. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig. Als je echter verse rauwe melk koopt, bijvoorbeeld bij de boer, moet die eerst gekookt worden. Ook andere producten op basis van rauwe melk, zoals bepaalde soorten kaas, kunnen een risico inhouden, vooral voor kwetsbare groepen. Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagde immuniteit vermijden deze producten best.

Sommige mensen verdragen geen koemelk vanwege koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Lees hier alles over allergieën en intoleranties.

Hoeveel melkproducten eet de Vlaming?

Melk

Dagelijks melk drinken: iets meer dan één op de drie Vlamingen doet het. Helaas grijpen ze dan te vaak naar gesuikerde melk – vooral kinderen. Een kwart van de drie- tot vijfjarigen slurpt het dagelijks naar binnen. Die consumptie daalt als de kinderen ouder worden, maar blijft te hoog.

Yoghurt

Ongeveer één op de vijf Vlamingen eet dagelijks yoghurt of plattekaas. Opvallend: mannen en adolescenten verorberen het veel minder.

Calciumverrijkte sojaproducten

Sojadranken vloeien niet rijkelijk in de Vlamingen koelkasten. De consumptie ervan ligt opvallend lager dan die van melk. Minder dan een tiende van de bevolking gebruikt ze wekelijks.

Veelgestelde vragen

Is melk ‘met een smaakje’ gezond?

Gesuikerde melkdranken zijn populair – zeker bij kinderen. Denk aan chocolademelk of aardbeienmelk: met hun zoete smaak drinken ze lekker weg. Maar zoet betekent natuurlijk ook … gesuikerd. Drinken met mate is dus de boodschap. Tip: leng dergelijke drankjes aan met gewone melk (zonder toegevoegde suikers). Zo heb je een verdunde versie met een smaakje: win-winsituatie!

Is melk ongezond?

Melk: gezond of ongezond? To drink or not to drink? Er is geen enkel ander voedingsmiddel waarover zoveel onenigheid is. Wetenschappelijke studies tonen negatieve en positieve effecten aan. Melk zou de ontwikkeling van prostaatkanker en eierstokkanker in de hand werken. Maar zou tegelijk ook bescherming bieden tegen de vorming van darmkanker. Bovendien zouden melkproducten een gunstig effect op de bloeddruk en diabetes type 2 hebben.

Eén ding staat vast: melk is een goede bron van calcium en bepaalde vitaminen. En dat heb je nu eenmaal nodig. De Hoge Gezondheidsraad beveelt voor de doorsneevolwassene 950 milligram per dag aan – voor jongeren en senioren zelfs 1150 milligram. Wil of kun je geen melk drinken, bijvoorbeeld omdat je lactose-intolerant bent? Dan kan je je portie calcium uit andere voedingsmiddelen halen zoals calcium- en vitamineverrijkte sojadranken, water, groenten, noten en peulvruchten.

Voorkomt melk osteoporose, een ziekte die je beenderen aantast? Ook daarover bestaat veel discussie. Dat melk op zich tegen osteoporose beschermt is niet bewezen. Wel dat calcium helpt om gezonde botten te krijgen. Maar er zijn meer factoren zoals voldoende vitamine D, lichaamsbeweging en evenwichtige totaalvoeding.

Waarom behoren plantaardige dranken niet tot de groep melkproducten?

Noten-, haver- en rijstdranken worden soms beschouwd als melkvervangers. Terecht? Nee. Want deze plantaardige varianten leveren nauwelijks eiwitten, of uitsluitend eiwitten met een lage biologische waarde. Bovendien bevatten ze standaard geen calcium en/of vitaminen zoals B2 en B12, al worden die er vaak wel aan toegevoegd. Ze vervangen melk niet en hebben weinig meerwaarde in een gezonde voeding. Je kan noten en granen beter in hun geheel of in minder bewerkte vorm eten. Notendranken vind je daarom in de groep ‘noten’ en granendranken in de groep ‘volle granen’ – telkens in de grijze zone.

Waarom behoren boter en eieren niet tot de groep melkproducten?

Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek. Boter krijgt een plekje in de groep van oliën en vetstoffen.

Melk goed voor élk budget

Magere en halfvolle melk(producten) zijn vaak iets goedkoper dan de volle varianten. Kies hierbij voor de ‘huismerken’ en onbewerkte varianten, zoals natuuryoghurt in plaats van gesuikerde yoghurt. Die zijn nog een stukje beter voor de gezondheid en de portemonnee.

Meer tips om betaalbaar én gezond te koken.

Waarom wordt biologische voeding niet meegenomen in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek?

Meer weten?

Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?

Meer weten?