Evenwichtige én gezonde maaltijden

Nam jij je voor om gezond(er) te eten? Of twijfel je of je goed bezig bent voor je voedingspatroon? Raadpleeg dan de richtlijnen voor gezonde eetmomenten van Vlaams Instituut Gezond Leven. Duik in de tips en vind van ontbijt tot diner een goede balans. Wist je trouwens dat gezond eten vaak ook beter is voor de planeet? Zo sla je meteen twee vliegen in één klap!

Variëren!

Varieer zo veel mogelijk bij elk maaltijdmoment:

  • Varieer voldoende in je voeding. Grijp niet altijd naar worteltjes en erwtjes, maar wissel eens af. Met prei, courgette, broccoli … de opties zijn eindeloos! Dat geldt trouwens ook voor je tussendoortjes: eet bijvoorbeeld niet bij elke pauze een potje yoghurt. Graai ook eens een handje ongezouten noten weg of verorber een stuk fruit.
  • Kies daarbij zoveel mogelijk voor plantaardige en verse, onbewerkte producten.

Maaltijdfrequenties en -timing

Er is alsmaar meer bewijs dat een verstoring van ons bioritme een negatieve impact heeft op onze gezondheid. Daarom is het goed om de hoofdmaaltijden op regelmatige tijdstippen in te plannen. Probeer zeker het ontbijt niet over te slaan: het zorgt voor een goede start van je dag. Heb je tussen de maaltijden door honger? Kies dan een gezond tussendoortje en vermijd energierijke snacks met veel vet, suiker en zout. Verder is het goed om je lunch en avondeten niet te laat te nuttigen. Probeer de natuurlijke actie- en rustfase zo goed mogelijk te respecteren. Een goede leidraad is om tot ongeveer 2 uur voor het slapengaan niets meer te eten.

Luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel

Grijp je meteen naar een snackje als de honger begint te knagen? Luister je steevast naar je verzadigingsgevoel? En hoe zorg je ervoor dat je na een maaltijd voldoende en lang genoeg voldaan blijft?