Kruiden, specerijen, cacao en co zie je niet staan in de voedingsdriehoek. Want zulke ingrediënten eet je niet gewoon met een lepeltje op. Je voegt ze toe aan gerechten om die op smaak te brengen. Passen die smaakmakers eigenlijk in een gezond voedingspatroon? Op welke plaats staan ze in onze voedingsdriehoek?

  • Zout, keukenzout, kruidenmengelingen en bouillon op basis van zout horen in de rode bol van de voedingsdriehoek voor een evidente reden: ze bevatten te veel zout. Kant-en-klare kruidenmengelingen zoals barbecue-, kippen- of spaghettikruiden zijn meestal een mix van zout met andere kruiden en specerijen. Ook zoutrijke smaakmakers zoals sojasaus, ketjap, sambal, vissaus … staan in de rode bol.
  • Verse en gedroogde kruiden (bv. oregano, rozemarijn, tijm …) en specerijen (bv. kaneel, kruidnagel, peper) bevatten antioxidanten en hebben dus een positief effect op onze gezondheid. Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek, maar ze worden er niet afgebeeld. Omdat we ze slechts in kleine hoeveelheden eten blijft hun effect eerder beperkt.
  • Vanillesuiker, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, honing … zijn geconcentreerde, toegevoegde suikers die hetzelfde ongunstige effect als kristalsuiker hebben op onze gezondheid. Daarom vind je ze – net als suiker – in de rode bol bij de voedingsdriehoek.
  • Kijk bij ingrediënten zoals pudding- en cacaopoeder naar de ingrediëntenlijst of er suiker aan toegevoegd is. Zo is er een groot verschil tussen cacaopoeder natuur en instantpoeder voor de bereiding van chocolademelk. Pudding- en cacaopoeder zonder toegevoegde suiker horen thuis in de grijze zone, poeders met toegevoegde suiker in de rode bol. Hoe (on)gezond het eindproduct is, hangt ook af van het al dan niet toevoegen van suiker en/of room tijdens de bereiding.
  • Bakpoeder – of natriumbicarbonaat – op zich hoort thuis in de rode bol van de voedingsdriehoek. Want het is een zoutrijk ingrediënt, zoals kruidenmengelingen en bouillon.