Vlaamse ouders volgen de voedingsaanbevelingen voor kindjes tot hun eerste levensjaar vrij goed op. Dat blijkt uit de JOnG!-studie. Op de leeftijd van 1 jaar krijgt 95% van alle baby’s dagelijks geschikte melkvoeding, eet 80% elke dag fruit en 92% elke dag groenten.

Baby's

Vlaamse ouders volgen de voedingsaanbevelingen voor kindjes tot hun eerste levensjaar vrij goed op. Dat blijkt uit de JOnG!-studie (2013). Op de leeftijd van 1 jaar krijgt 95% van alle baby’s dagelijks geschikte melkvoeding, eet 80% elke dag fruit en 92% elke dag groenten.

Peuters

Uit de JOnG!-studie van 2013 blijkt dat zodra kinderen peuters worden, de gezonde voedingsgewoonten afnemen. Vlaamse peuters eten over het algemeen te weinig gezonde voedingsmiddelen zoals ongezoete dranken, groenten en fruit. En te veel energierijke maar weinig voedzame producten zoals koekjes en gesuikerde dranken.

Op 2 en 3 jaar eet 67 en 62% van de kinderen dagelijks fruit, en 87 en 77% dagelijks groenten. Tussen het tweede en derde levensjaar neemt het aantal kinderen dat minstens dagelijks groente óf fruit eet, af van 90 naar 81%.

Naargelang de gezonde gewoontes wegsmelten, treden de ongezonde op de voorgrond. Meer dan 1 op de 4 éénjarigen (29%) krijgt dagelijks een (kinder)koek. Bij twee- en driejarigen neemt dat verder toe tot 37% en 54%. Dat geldt ook voor de dagelijkse consumptie van gezoete drank: van 13% (1 jaar) naar 16% (2 jaar) en 26% (3 jaar).

Toch tekent zich de laatste tien jaar een positieve trend af: kinderen eten in hun eerste levensjaar vaker de juiste melkvoeding en fruit. En bij tweejarigen daalde de dagelijkse consumptie van koeken en zoete drank bij de warme maaltijd.

Uit de JOnG!-studie kwam naar voor dat het voedingspatroon van kinderen vaker afwijkt in gezinnen waar de ouders een lager opleidingsniveau hebben of niet van Belgische herkomst zijn.

Meer informatie over de JOnG!-studie.