Het mediterraan voedingspatroon omvat het traditionele, gezonde voedingspatroon van landen die grenzen aan de Middellandse Zee – zoals Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje. Het voedingspatroon verschilt wel van regio tot regio, maar bestaat altijd grotendeels uit groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. En een matig alcoholgebruik.

Richtlijnen van het mediterraan voedingspatroon

De belangrijkste richtlijnen van het mediterraan voedingspatroon komen grotendeels overeen met de adviezen die in Vlaanderen bij de voedingsdriehoek worden gegeven:

  • Baseer je maaltijden op zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. Kies voor volkoren varianten en eet aardappelen in de schil.
  • Eet dagelijks minstens vijf porties groenten of fruit.
  • Kies magere eiwitten zoals mager vlees (bijv. gevogelte), vis (bijv. zalm of tonijn), eieren en peulvruchten.
  • Zet melk en zuivelproducten (kaas of yoghurt) op het menu als bron van eiwitten en calcium.
  • Beperk het gebruik van producten rijk aan vet en/of suiker.

Effecten van het mediterraan dieet

Het mediterraan dieet bevordert je gezondheid. Je loopt minder risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA). En het dieet beschermt je preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers).

Het mediterraan voedingspatroon wordt in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen. Zoals een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borst- en colorectale kanker en verbetering van insulinegevoeligheid.

Mediterraan dieet én gezonde levensstijl

Het mediterraan voedingspatroon beschermt je nog beter als je het combineert met een gezonde levensstijl: niet roken en regelmatige fysieke activiteit zoals sporten of wandelen.