De voedingsdriehoek raadt je evenwichtige voeding aan. Dat advies strookt vaak niet met de meest recente voedings- of dieetrages. Toch blijft het de correctste en betrouwbaarste informatie rond gezonde voeding die er op dit moment bestaat. Daarom geven we je hieronder meer info over de ‘zin en onzin’ van onderstaande diëten – hoe populair ze ook mogen zijn:

Glutenvrij dieet 

Omdat het voor gezonde personen weinig zin heeft. 


Combinatiedieet

Omdat het zich baseert op foutieve interpretaties van de spijsverteringsfysiologie en omdat het door zijn beperkte combinatiemogelijkheden en regels een eenzijdige voeding oplevert. 

Paleodieet

Omdat je, als je eet zoals je verre voorouders, te veel vet en te weinig koolhydraten en calcium binnenkrijgt. En omdat dit dieet niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd is. 

Raw food

Omdat het verschillende voedingsmiddelen uitsluit en zo tekorten van bepaalde voedingsstoffen oplevert, wat op termijn schadelijk kan zijn

Superfoods

Niet omdat ze niet passen binnen een evenwichtig gezond voedingspatroon, wel omdat ze niet persé beter zijn dan andere voedingsmiddelen. 

Voedingssupplementen 

Omdat wie evenwichtig en gevarieerd eet alle nodige voedingsstoffen al binnenkrijgt. Uitzonderingen zijn foliumzuur voor vrouwen met een kinderwens en vitamine D voor jonge kinderen en ouderen.