Superfoods. Je hebt er vast al van gehoord. Misschien al van geproefd. Maar wat zijn superfoods nu eigenlijk? Moet je ze echt eten om gezond te blijven? Of zijn ze niet meer dan een verkooptruc?

Superfoods: meestal gezond maar geen wondermiddel

Je vindt ze steeds vaker in de supermarkt, de natuurwinkel of via gespecialiseerde webshops: 
  • açai- en gojibessen
  • chia- en hennepzaad
  • tarwegras

Maar ook deze minder exotisch klinkende producten zijn superfoods:

  • knoflook
  • vette vis
  • olijfolie
  • donkere chocolade

Bedrijven die ze produceren, beweren dat deze superfoods uitzonderlijk veel voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Ze zouden energie geven, hart- en vaatziekten voorkomen en zelfs helpen om af te vallen. Laat je echter niets wijsmaken: superfoods bestaan niet. Evenwichtig eten en altijd de voedingsdriehoek in je achterhoofd houden: dat is en blijft de boodschap.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn

Zou het niet gemakkelijk zijn? Vanaf nu eet je alleen nog superfoods en laat je andere voedingsmiddelen vallen. Niets is minder waar. Als je alleen maar superfoods eet, en andere gezonde producten gaat schrappen, krijg je mogelijks niet de nodige voedingsstoffen binnen. Meer nog: door een éénzijdig gebruik van superfoods kun je zelfs gezondheidsproblemen krijgen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, ís het te mooi om waar te zijn.

Hoe pak je het dan wel goed aan? Alleen door verschillende soorten fruit en groenten te eten, krijg je de noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Denk daarbij zeker ook aan de andere voedingsmiddelen binnen de voedingsdriehoek zoals:

  • zuivel
  • vis 
  • volle granen 

Geen vervanger

Wonderen bestaan niet, en dus ook niet voedingsmiddelen die wonderen verrichten. Ja, superfoods bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten. Maar die belangrijke bouwstenen haal je net zo goed uit ‘gewone’ voedingsmiddelen. 

Superfoods zijn gezonde producten in een evenwichtig voedingspatroon. Maar ze vervangen nooit andere groenten en fruit. Ook is er nog verder wetenschappelijk onderzoek nodig om de positieve invloed op de gezondheid te bevestigen.

Niet enkel gezonde voedingsstoffen

Superfoods eten mag dus. Maar let op voor de tablet- of poedervorm. Want net zoals voor gezonde voedingsmiddelen geldt ook voor superfoods: te veel is te veel. 

Wees je er ook van bewust dat sommige superfoods naast gezonde voedingsstoffen ook minder gezonde ingrediënten kunnen bevatten. Zo zouden bepaalde stoffen in cacao goed zijn voor de bloedvaten. Veel chocolade eten dan? Nee, want chocolade bevat ook heel wat verzadigd vet, wat je cholesterolgehalte doet stijgen. En het hoge aantal calorieën doet je gewicht toenemen. Daardoor neemt ook het risico op hart- en vaatziekten toe.

Superfoods als verkooptruc

Hoe gezond zijn superfoods nu echt? Om die vraag te beantwoorden, is er meer en diepgaander wetenschappelijk onderzoek nodig. Op dit moment is de term superfoods niet meer dan een verkooptruc. Want wie wil er nu niet gezonder leven en gewicht verliezen zonder er veel voor te doen? Je zou je haast schuldig voelen als je niet overstag gaat.
Velen zien superfoods dan ook als dé ideale oplossing. Dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van de verschillende stoffen op de gezondheid, vergeten de liefhebbers soms te snel.

Gezond maar minder duurzaam

Açaibessen, chiazaad, … : vaak komen superfoods uit exotische plaatsen. Door de hogere transportkosten hangt er een steviger prijskaartje aan vast én zijn ze extra belastend voor ons milieu. Daarbij even stilstaan kan nooit kwaad.

Officieel gezondheidsadvies laat op zich wachten

Omdat de positieve effecten van superfoods op de gezondheid nog niet voldoende bewezen zijn, is er in België nog geen officieel gezondheidsadvies voor superfoods.

Superfoods? Ja, met mate

Mag je superfoods eten? Ja, met mate. Word je er echt zoveel gezonder van? Nee, dat is niet bewezen. Varieer dus met andere groenten en fruit. Alleen dan krijg je genoeg vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen. En laat die nu net de bouwstenen zijn die jij nodig hebt voor een goede gezondheid.