Volg je een combinatiedieet? Dan moet je je maaltijden altijd volgens vastgelegde combinaties samenstellen. En bepaalde voedingsgroepen gescheiden houden: bijvoorbeeld geen koolhydraten (aardappelen) samen met eiwitten (vlees of vis) eten. Maar zo wordt je voeding heel eenzijdig en loop je kans op voedingstekorten. Daarom raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven het combinatiedieet af. 

Combinatiedieet: enzymenprobleem?

Combinatiediëten baseren zich op het idee dat de verschillende enzymen die je nodig hebt om eiwitten, vetten en koolhydraten te verteren elkaar belemmeren. Wanneer je koolhydraatrijke en eiwitrijke voedingsmiddelen in één maaltijd combineert, zou je dus problemen krijgen.

Dat is een verkeerde interpretatie van de spijsverteringsfysiologie. De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten gebeurt gescheiden: ze gebruiken elk hun eigen enzymen en lopen elkaar dus niet voor de voeten.

Combinatiedieet: gisting en fermentatie

Aanhangers van combinatiediëten beweren vaak dat fruit na de maaltijd begint te gisten of zelfs te rotten in je maag. Gisting is volledig normaal binnen de spijsvertering. In de dikke darm fermenteren onverteerde resten van fruit en andere voedingsmiddelen, onder invloed van je darmflora.

Spijsverteringsproblemen

Alleen wanneer je darmflora verstoord is, kunnen ongewenste bacteriën de overhand nemen. Bijvoorbeeld door stress en ziekte, té eenzijdige en vette voeding of te veel medicijnen. En daardoor kun je spijsverteringsproblemen krijgen. Zolang dat niet voorvalt, hoef jij je geen zorgen te maken om gisting of rotting.

Combinatiedieet? Monotone voeding

Het combinatiedieet is niet alleen gebrekkig wetenschappelijk onderbouwd, het is ook niet praktisch. Veel voedingsmiddelen bevatten meerdere voedingsstoffen en door je beknopte combinatieopties eet je zo heel eenzijdig. Bovendien hebben de meeste combinatiediëten extra regeltjes die het jou nog moeilijker maken om evenwichtig en gevarieerd te eten. Dergelijk eenzijdig voedingspatroon kan leiden tot belangrijke voedingstekorten. Welke dat zijn hangt af van de voedingsmiddelen die je van het dieet moet vermijden.