Varieer met plantaardig beleg

De brooddoos wordt vaak uit gewoonte gevuld met klassieke, maar niet altijd zo gezonde belegsoorten: vleeswaren, slaatjes op basis van mayonaise en zoet broodbeleg zoals confituur en chocopasta zijn voor velen dagelijkse kost.

Gelukkig bestaan er heel wat gezondere belegkeuzes. Variëren is de boodschap! En wissel ook af tussen plantaardige varianten en beleg van dierlijke oorsprong.

Voorbeelden van gezond plantaardig beleg:

  • fruit: banaan, aardbei, perzik ...
  • groenten: rauw, gegrild of als spread
  • notenpasta: bv. 100% pindakaas
  • peulvruchtenspread: bv. hummus, linzenpaté

En dan rest er je nog een resem aan niet-plantaardige opties: 

  • eieren: gebakken, hard of zachtgekookt
  • kaas zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas
  • vis zoals haring, sardientjes, garnalen of vis uit blik
  • (gebakken) kip- of kalkoenfilet

Eet maximaal één keer per dag vlees. Steek charcuterie zoals salami of hesp niet dagelijks in de brooddoos.

Er zijn mogelijkheden genoeg om elke dag weer een gezonde keuze te maken! Maar het is ook oké om je potje hummus een aantal dagen na elkaar te smeren, bv. als het potje op één dag of twee niet is leeggesmeerd. Kies de week erna dan gewoon voor iets anders. Variëren kan dus doorheen de weken, maanden, het héle jaar lang. En nu en dan een uitspatting voor dat sneetje hesp of laagje choco, kan ook.