De voedingsdriehoek is gericht op de meerderheid van de bevolking, die te weinig groenten en fruit eet, en te veel uit de restgroep (rode bol) eet… Hetzelfde geldt voor de bewegingsdriehoek: de gemiddelde Vlaming zit te lang stil en beweegt te weinig. Deze modellen willen met andere woorden op bevolkingsniveau een duidelijke verschuiving teweeg brengen.

Op individueel niveau is het echter het belangrijkste dat de noden van het lichaam gevolgd worden en er op een ontspannen manier met eten en bewegen omgegaan wordt. Iemand die al veel groenten en fruit eet, moet niet nog meer hiervan eten; iemand die al weinig uit de restgroep eet, moet niet nog minder hiervan eten; iemand die al intensief sport, moet niet nog meer gaan sporten…

Waar de gemiddelde Vlaming momenteel wat te kwistig omgaat met de restgroep, kan het voor sommigen juist nodig zijn om hier wat meer ontspannen mee om te gaan. Evenwichtig, gevarieerd en ontspannen leren eten en bewegen, in afstemming met wat het lichaam nodig heeft, is nog altijd de absolute basis. De kunst is om een evenwicht te vinden tussen voor je lichaam zorgen én genieten van eten.

In bepaalde situaties, bv. een eetstoornis, ondervoeding, moeilijkheden om ontspannen om te gaan met voeding en beweging, bepaalde aandoeningen zoals diabetes…, is persoonlijk advies aangewezen. We raden dan ook aan om in dergelijke situaties contact op te nemen met een diëtist(e), psycholoog, je huisarts of bij de helpdesk van Eetexpert.