Ga na wat de regels zijn op de school van je kind . Houden ze niet veel rekening met gezonde voeding? Dat is spijtig, probeer hierover de dialoog aan te gaan met de school. Gelukkig heb jij zelf ook de touwtjes in handen: met onderstaande tips geef jij je eigen kind alvast gezonde tussendoortjes mee.

  • Voorziet de school geen fruit voor je kind? Geef het dan elke dag een stuk fruit mee. In zijn geheel, of in stukjes gesneden. Dat laatste is vooral belangrijk bij lagereschoolkinderen. Zorg voor variatie: laat je kind verschillende fruitsoorten proeven.
  • Wil je kind eens iets anders dan dat stuk fruit? Geef het dan wat groentjes mee – bijvoorbeeld snoeptomaatjes of een rauwe wortel. Daar mag gerust een volkorenboterham met beleg of een rijstwafel bij. Zo ben je zeker dat je kind genoeg energie binnenkrijgt.
  • Ongezoete witte melkproducten scoren ook goed als tussendoortje. Bijvoorbeeld een potje ongezoete witte yoghurt of plattekaas.
  • Afhankelijk van de afspraken op school kan als afwisseling ook eens een koek meegegeven worden. Maar doe dat niet elke dag, en ga voor een droge koek. Bijvoorbeeld een granenkoek of rijstwafel.
  • Hou snoep en chocolade voor speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld een feestje of een verjaardag. Spreek met je kind af wanneer.
  • Is een leerling jarig? Dan deelt hij in de klas vaak iets uit. Verras eens met fruit of groenten. Speur internet af naar gezonde inspiratie, of trakteer met een klein speelgoedje. Een potlood of bellenblazer doet het altijd goed. Check altijd eerst bij de school wat hun beleid hierrond is.