Als je wil dat je kinderen evenwichtig eten, let je best ook op wanneer ze dat doen. En dat bepaal jij als ouder (zie Gouden Regel). Een gezond eetpatroon houdt in dat je 3 hoofdmaaltijden per dag neemt, aangevuld met 2 à 3 (gezonde) tussendoortjes.

Deze structuur kan een gevoel van rust geven. Het zorgt er ook voor dat je kind niet de hele dag door loopt te snacken. Voortdurend kleine tussendoortjes eten, is niet goed omdat kinderen nooit de kans krijgen om écht honger te hebben en verzadiging te voelen Als je kind weigert om te eten tijdens een bepaald eetmoment, hoef je je geen zorgen te maken, want het volgende eetmoment is niet meer veraf. Water mag je kind wél de hele dag door drinken.

Wanneer er een eetmoment aankomt, kondig je dat best aan (“Binnen 10 minuutjes is het etenstijd” of “Na dit spelletje gaan we eten”, of gebruik een aftelklok). Zo kunnen ze hun spel afronden en zijn ze klaar voor het eetmoment. Je kan hen ook voorbereiden door hen mee te laten koken en de tafel te laten dekken.

Laat je kind best niet langer dan een half uur aan tafel zitten, tenzij het daar zelf zin in heeft natuurlijk. Een kind verveelt zich al snel eens het klaar is met eten. Laat je kind minstens 10 minuutjes aan tafel zitten en geef het dan de vrijheid om op te staan wanneer hij/zij genoeg heeft. Je kind krijgt extra autonomie en dat komt de sfeer alleen maar ten goede.

5 à 6 eetmomenten voorzien is niet weinig. Lees hier tips om budgetvriendelijk te koken.

“We hebben ook vaste uren om te eten, vanavond eten we bijvoorbeeld om 18u30, en dan verwachten we dat iedereen om max. 18u35 aan tafel zit. Zodat we dat samen kunnen doen en we niet een kwartier moeten wachten voordat iedereen aan tafel is. We proberen ook om er een gezellig momentje van te maken, dat lukt soms wel en soms niet. Dat hangt ook af van de groep, de kinderen en jongeren die hier komen hebben vaak veel aan hun hoofd.”

Getuigenis van Marion van de jeugdhulp ‘t Pasrel te Schaarbeek

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.