Er is maar één broodspecialist en dat is de bakker. Hij biedt ons een heel ruim assortiment aan, maar daardoor hebben we het vaak moeilijk om te kiezen. Is het donkerste brood altijd het gezondste?

Brood
  • Wit brood wordt gemaakt van bloem. Als het graan wordt gemalen en gezeefd, blijft enkel het binnenste deel van de graankorrel over. Dat is een wit graanpoeder omdat de overige vezels, uit de kiem en zemel van de graankorrel, weg gezeefd zijn. Daarom is wit brood armer aan vezels.
  • Hoe maakt de bakker bruin brood? Hij mengt gezeefde bloem met niet gezeefd en dus vezelrijk volkorenmeel. De verhouding bepaalt hij zelf.
  • Meergranenbrood wordt gemaakt zoals bruin brood, maar met een mengsel van graansoorten zoals tarwe, rogge en haver. Hij voegt ook vaak granen en pitten toe aan het deeg. Je merkt ze meteen op als je een meergranenbrood snijdt.
  • De wet zegt dat volkorenbrood voor 100 procent uit volkorenmeel moet bestaan. Omdat de volledige graankorrel wordt verwerkt in bruinbrood vind je er ook veel meer vezels, vitaminen en mineralen in terug dan bij andere broodsoorten.
  • Welk brood is het gezondst? Dat waarin de meeste voedingsstoffen zitten. Alleen bij volkorenbrood wordt de volledige graankorrel gebruikt. Omdat alle vezels, vitaminen en mineralen er dus nog inzitten, verdient dat de voorkeur.
  • Is brood met een bruine kleur altijd vezelrijk? Neen. Aan sommige broden voegt de bakker moutmeel of gekarameliseerde suiker toe. Daardoor ziet het brood er wel donkerder uit, maar is het absoluut niet zeker dat het ook meer vezels bevat. Vraag daarom eerst raad aan de bakker of bekijk het etiket. Staat er ‘volkorenmeel’ op de ingrediëntenlijst en geen bloem? Dan heb je zeker een volkorenbrood.