Zijn gevriesdroogde groenten en fruit gezond?
Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit en groenten meteen van ijs tot waterdamp. De techniek is geschikt voor alle soorten fruit en groenten, maar is voor zacht of delicater fruit zoals frambozen en aardbeien beter geschikt omdat ze de structuur beter behoudt. Je vindt gevriesdroogd fruit bijvoorbeeld in bepaalde ontbijtgranen.
Vriesdrogen zou naast smaak en kleur ook de voedingswaarde van fruit en groenten beter bewaren in vergelijking met het traditioneel drogen. Maar dat is niet bevestigd: meer onderzoek is nodig. Zo lijkt vitamine C beter bewaard te zijn dan bij conventioneel gedroogd fruit, hoewel sommige studies wel nog een significant verlies aantonen. Dat hangt af van de temperatuur en duur van het drogen en van de eventuele voorbehandeling van het fruit. Doordat er meer water verwijderd wordt dan bij het traditioneel drogen, zijn er ook minder conserveringsmiddelen zoals sulfiet nodig.
Gevriesdroogd fruit en groenten bevat net als verse en gedroogde varianten veel vezels en is door zijn lichte gewicht en lange houdbaarheid handig voor onderweg. Tijdens het vriesdrogen blijven ook de fruitsuikers behouden en worden ze dus meer geconcentreerd. Daarom moet je er in verhouding minder van eten dan vers fruit. Een handvol of 10 g gevriesdroogde aardbeien komt overeen met ongeveer 100 g verse aardbeien.
Conclusie
Gevriesdroogd fruit en groenten hebben mogelijk enkele voordelen ten opzichte van traditioneel gedroogd fruit. Maar het is geen vervanging van een dagelijkse portie vers fruit of groenten. Gevriesdroogd fruit en groenten kunnen ter afwisseling gebruikt worden, maar hou het dan bij een handje vol.