Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?
Ja, maar liefst met mate. Voeding van dierlijke oorsprong heeft meestal een hogere milieu-impact dan plantaardige voeding. Maar dat betekent niet dat we vlees, eieren, melk en kaas volledig van ons menu moeten schrappen. Want ook die producten leveren tal van voedingsstoffen en kunnen een plaats hebben in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Dieren zetten immers grondstoffen die de mens niet kan eten – gras of reststromen – om in voedsel.
We eten met z’n allen te veel vlees en dat weegt zwaar op het milieu. Vandaar het advies om minder vlees te eten en betere keuzes te maken: verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees. Zorg dus voor voldoende variatie van verschillende plantaardige én dierlijke eiwitbronnen gedurende de week, zowel in je warme maaltijd als in je (broodjes)lunch. Probeer voor halfhalf te gaan en kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd. Zo krijg je ook nog eens alle nodige voedingsstoffen binnen. Bekijk hier onze voorbeeld weekmenu’s. Je zal zien dat het nog steeds oké is om af en toe rood vlees te eten, maar minder vaak dan wat we vandaag eten. Omwille van milieuproblematieken zoals overbevissing, bijvangst en watervervuiling (bij het kweken van vis), eten we best één of maximaal twee keer vis per week. Lees meer over de milieu-impact van vlees en vis.
En wat met melkproducten? De milieu-impact van melk is hoger dan die van varkensvlees, gevogelte en eieren, maar lager dan de impact van rund- en lamsvlees. Omdat de huidige consumptie van melkproducten niet zo hoog ligt en de wetenschap er nog niet helemaal uit is wat de gezondheidseffecten zijn, doen we geen uitspraken over het verhogen of verlagen van onze melkconsumptie.
Met kaas ligt het nog net een tikkeltje anders. Omdat er voor de productie van kaas veel melk nodig is, ligt de milieu-impact hoger dan die van melk. Kaas levert gunstige voedingsstoffen, maar is vaak ook rijk aan zout en verzadigd vet. Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet.