Welke koek geef ik best aan mijn kind?” Hebben jullie een lijst van gezonde koeken om die aan te bieden op school of in de kinderopvang? Het zijn vragen die we regelmatig krijgen.

Helaas moeten we de vraagstellers vaak teleurstellen. Want: een ‘gezonde’ koek bestaat eigenlijk niet.

Ongeacht hun samenstelling of voedingswaarde, worden koeken altijd ondergebracht in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Met andere woorden: ze zijn overbodig in een evenwichtige voeding en moeten als extraatje gezien worden. Ze kunnen nooit fruit of boterhammen vervangen.

Maar: elke dag een koek eten als tussendoortje is een gewoonte die er bij ons stevig ingebakken zit. Wat je best doet? Die gewoonte doorbreken en kiezen voor tussendoortjes die wel gezond zijn, zoals vers fruit, groenten, ongezoete yoghurt of ongezouten noten. Een koek af en toe kan natuurlijk wel. Maar maak er geen dagelijkse koekenkost van.

Als je maar af en toe een koek eet, is het minder belangrijk om op de samenstelling te letten. Eet met andere woorden gerust één keer per week een gebakje of je lievelingskoek omhuld met chocolade in plaats van elke dag een ‘gezondere’ granenkoek.

Wil je toch op de samenstelling letten? Maak dan ‘de betere keuze’ uit de véle soorten koeken die je in de supermarkt vindt. Op basis van het vetgehalte, de hoeveelheid toegevoegde suiker en vezels die koeken bevatten kan je bijvoorbeeld een onderscheid maken. Sommige droge koeken en granenkoeken scoren beter op die criteria (bv. een lager vetgehalte, een kleinere hoeveelheid toegevoegde suiker of meer vezels) dan bijvoorbeeld chocoladekoeken of gevulde koekjes. Hou ook rekening met de portiegrootte: hoe groot is één koek of hoeveel zitten er in een pakje? Sta je in de winkel en weet je niet welke koeken te kiezen? De Nutri-Score helpt je de knoop doorhakken! Vergelijk de koeken onderling en ga voor die met de beste Nutri-Score om een gezondere keuze te maken.