Voor scampi’s en andere schaal- en schelpdieren gelden dezelfde adviezen zoals voor vis. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen (hoeveelheid afhankelijk van de soort) en mineralen zoals jodium, fosfor en seleen.

Scampi

Tot de schaaldieren behoren o.a. garnalen, scampi’s, gamba’s, kreeft, krab,… In tegenstelling tot garnalen en gamba’s zijn scampi’s altijd gekweekt, voornamelijk in Zuidoost- Azië. De kweek is meestal niet duurzaam.
De aanleg van kweekvijvers gaat gepaard met omzetting van natuur- en landbouwgebied, verstoring van ecosystemen en bedreiging van biodiversiteit door ontbossing, en vervuiling van grond- en rivierwater door het gebruik van chemicaliën, medicijnen en visvoer.

Daarnaast gaan er ook negatieve sociale effecten gepaard met de kweek van schaaldieren, zoals slechte werkomstandigheden, onteigening,… Bij garnalen en gamba’s die gevangen worden is er vaak veel onnodige bijvangst.

Net zoals voor vele vissoorten bestaan er ook scampi’s met een keurmerk. Soorten met een ASC-label (Aquaculture Stewardship Council) op de verpakking of biologisch gekweekte soorten beantwoorden aan de normen voor duurzame kweek, bijvoorbeeld op vlak van voedselveiligheid.

Scampi’s met een ASC-label moeten traceerbaar zijn tot op de kwekerijen, mogen niet behandeld worden met antibiotica, er werd alleen van duurzaam kweekvoer gebruik gemaakt enz. Geef daarom altijd de voorkeur aan soorten met een duurzaamheidslabel of aan biologisch geteelde soorten.