Je keuken slim inrichten om gezonder te eten? Geen paniek, daarvoor hoef je heus geen muren te slopen. Start met deze drie simpele Gezond Leven-tips:

Maak van je keuken geen woonkamer

Hoe comfortabeler je keuken, hoe langer je erin ’rondhangt’. En dus ook hoe langer – en meer – je eet. Verplaats dus de televisie en comfortabele stoelen naar je woonkamer. Onderzoek toont aan dat je daardoor 18 minuten minder doorbrengt in de keuken. En je bovendien je maaltijd efficiënter bereidt.

Leg ongezonde voeding uit je zicht en bereik

Je eet het eerst wat er eerst in je gezichtsveld komt. Daarom bewaar je ongezonde voeding beter uit het zicht. Zet bijvoorbeeld een schaal met vers fruit en een fles water op tafel in plaats van een doorzichtige pot met snoep of koeken. Zijn de kasten in je keuken open of doorzichtig? Gebruik die dan voor je servies en bewaar voedingsmiddelen in afgesloten kasten.

Denk ook aan je kastindeling. Schuif ongezonde voedingsmiddelen naar achteren en plaats de gezonde vooraan. Zo zul je sneller naar havermout grijpen als die voor de gesuikerde cornflakes staat. Trek die lijn ook door naar je koelkast. Leg groenten, fruit en andere gezonde producten op het schap op ooghoogte. Ja, die blijven langer vers in de groentelade. Maar ze meteen opeten omdat je ze ziet liggen is nog beter, niet? Bovendien is die groentelade nu vrij om ongezonde dingen zoals chocolade in te ‘verstoppen’.

Heb je ruimte op overschot? Verplaats dan je voorraadkamer verder van de keuken. Tover bijvoorbeeld je vestiaire of bureau om tot berging. Of timmer wat extra schappen tegen de muur van de waskamer. Zo ga je minder op zoek naar snacks, denk je twee keer na voor je iets neemt én moet je meer bewegen – al compenseert dat je snack uiteraard niet.

Betekent dat dat je nooit meer iets ongezonds in huis mag halen? Natuurlijk niet. Af en toe zondigen kan geen kwaad. En met opgroeiende kinderen in huis zou dat gewoon niet haalbaar zijn.

Nog een paar Gezond Leven-tips om je te helpen bij je voornemens:

  • Blokkeer elke verleiding en verpak ongezonde voeding in ondoorzichtige vershouddozen. Zie je de afbeelding van het ongezonde product op de doos niet? Dan schreeuwt die meteen een stuk minder om je aandacht. Doe voor gezonde dingen het omgekeerde: zet ze in de kijker (in doorzichtige dozen of glas).
  • Herverdeel grote verpakkingen in kleinere porties. Maxiverpakkingen smeken om zo snel mogelijk te worden opgegeten. Wees jezelf te slim af en rantsoeneer of bewaar ze buiten bereik. Hou bijvoorbeeld wat pasta in de keuken en leg de rest in de kelder.

Geen harde wetenschap, maar een kwestie van gezond verstand: rust je keuken zo uit dat je er vaak en gezond wilt koken. Kies een koelkast op ooghoogte zodat je je bloemkool niet uit het oog verliest, en let erop dat de deur in de richting van de gootsteen opengaat. Zo maak je het eenvoudig om groenten meteen te wassen en te bereiden.

Geef jezelf zin om te koken

Hoe zorg je ervoor dat je gezond kunt eten thuis? Kook zelf en doe het met goesting. Zin krijgen, begint bij een goed uitgeruste keuken die je uitnodigt om vaak en gezond te koken.

  • Zorg voor een koelkast op ooghoogte. Zo heb je altijd een goed overzicht en verlies je geen enkel product uit het oog.
  • Niets zo lastig als een koelkastdeur die verkeerd opengaat. Zorg ervoor dat ze opent naar de gootsteen toe. Superhandig om groenten te wassen en meteen te bereiden.