Thuis ben jij de baas, beslis jij wat je in huis haalt en wat er op tafel komt. Maar wat als je op restaurant gaat? Kun je wel gezond uit eten gaan? Ja: als jij er zelf over waakt. Hoe je dat doet, ontdek je hier.

Gezond uit eten gaan begint … thuis!

Een hele dag niet eten en ’s avonds uitgehongerd een restaurant binnenstappen? Geen goed idee. Eet thuis al wat: een kom soep, wat rauwkost of een stuk fruit. Zo laat jij je op restaurant niet alleen leiden door je hongergevoel, maar denk je rustig na over je menukeuze. Bekijk de menukaart thuis al eens grondig. Zo weet je welke (gezonde) keuzes er zijn en laat jij je niet verrassen.

Welk tafeltje had u gewenst?

"Welk tafeltje had u gewenst?” Een logische vraag als je een restaurant binnenstapt, maar belangrijker dan je denkt. Dit is hoe een goede tafelkeuze jou helpt om gezond uit eten te gaan: 

  • Ga voor een hoge en goed verlichte tafel dicht bij het raam.  
  • Vermijd een tafeltje vlakbij: 
    • de keuken 
    • de bar 
    • een tv-scherm 

Ben je in een fastfoodrestaurant? Kies dan wel voor het donkerste en stilste hoekje. Je eet niet alleen minder, maar geniet ook meer van je gerecht. 

Kan ik uw bestelling opnemen?

Bestel niet te veel gangen, brood en bijgerechten. En een dessert bestel je pas na het hoofdgerecht. Geef je al een dessertkeuze door bij het begin? Dan staat je dessert na het hoofdgerecht sowieso voor je neus, zelfs al ben je voldaan. 

Wil je een voorgerecht? Gezonde keuzes genoeg: 

  • soep 
  • carpaccio 
  • groentesalade 
  • salade met kip, vis of fruit 
  • volkorenbrood met een beetje tapenade 

Ga voor groenten

Die zijn altijd goed en je mag er veel van eten. Maar let op: 

  • Beperk sauzen bij de groenten. 
  • Vraag om vinaigrette of dressing apart te serveren. 

Wil je gezond uit eten gaan? Kies dan voor: 

  • gevogelte, vis, wild of mager vlees 
  • schaal- en schelpdieren: gegrild, gepocheerd of gestoomd 
  • vegetarische gerechten 

Laat je niet te snel verleiden door frieten, kroketten en gratin, maar ga voor deze gezonde alternatieven: 

  • gekookte of gebakken aardappelen 
  • puree 
  • zilvervliesrijst 
  • volkorendeegwaren 

Schep er niet meer van op je bord dan thuis. 
Ga je voor een zo gezond mogelijke schotel? Weet dan hoe de chef jouw gerecht bereidt. Gepaneerde, gebakken en gefrituurde schotels laat je beter links liggen. 

Waarom eens niet gaan voor een van deze bereidingswijzen? 

  • gekookt 
  • gegrild 
  • gestoofd 
  • gepocheerd 
  • gestoomd

Overdrijf niet met sauzen: 

  • Probeer altijd te kiezen voor sauzen met groenten – zoals tomatensaus of ratatouille. Beperk roomsauzen. 
  • Laat sauzen altijd in een apart potje opdienen. Zo bepaal jij hoeveel je ervan eet. 

Houd deze gezonde desserttips in je achterhoofd: 

  • fruit 
  • sorbetijs (zonder slagroom) 
  • koffie of thee 

Lust je koffie of thee alleen met suiker in? Doe er dan wat zoetstof bij. 
Je ziet de obers met bomvolle borden langs je tafel lopen en vraagt je af of dat niet te veel van het goede is? Vraag een kleinere portie tegen een lagere prijs: dubbele winst als het lukt!

Wat mag het zijn om te drinken?

Water is altijd dorstlesser nummer één, ook op restaurant. Zin in iets anders? Neem dan light –frisdrank en laat gesuikerde dranken voor wat ze zijn. Ook fruitsap is geen aanrader, want het bevat evenveel energie als gesuikerde frisdrank. 
Let op met alcohol en houd je aan één glas wijn per gerecht. Drink voor de rest zoveel mogelijk water. 

Waarop letten in een zelfbedieningsrestaurant? 

Jij neemt het heft in handen en bepaalt wat er op je bord komt. Houd altijd deze ideale bordindeling voor ogen: 

  • de helft groenten 
  • een kwart aardappelen of graanproducten 
  • een kwart vlees, vis of vervangproduct 

Bekijk het aanbod grondig en kies zoveel mogelijk voor gezonde gerechten.

Hoe gezond uit eten gaan bij de Italiaan, Chinees, Griek of Mexicaan?

Wat eet je in de frituur of het fastfoodrestaurant?

In een hamburgerrestaurant ga je beter voor een: 

  • hamburger zonder kaas, maar met een grote salade 
  • salade met kip of vis en een kleine portie frieten 

In de frituur kies je, ondanks de vele verleidingen, beter voor een klein pakje friet met een koude schotel (met bijvoorbeeld kip, tonijn of garnalen). Eet geen gefrituurde snacks, maar kies voor stoofvlees of goulash. In het ruime assortiment sauzen zijn ketchup en piccalilly de betere keuzes.

Aan tafel!

Krijg je een wel heel gevuld bord voorgeschoteld? Bekijk dan eerst wat je zult opeten. Eet voldoende groenten en niet alleen wat ‘lekker’ is. Vraag de ober om restjes mee te geven naar huis. Zo verspil je geen voeding.  

Eet rustig en wees je bewust van wat je eet. Geniet van de smaken die je proeft, maar eet altijd met mate.

Hoe eet je gezond als je thuis bezoek ontvangt of op visite gaat?

Wanneer je bij familie of vrienden op bezoek gaat, krijg je steevast een natje en een droogje aangeboden. Ontvang je zelf visite? Ook dan zijn een hapje en een drankje nooit ver weg. Gezellig, ja, maar mag het ook iets gezonds zijn? 

Gezond barbecueën, kan dat?

Het hele voorjaar doe jij je best om gezond uit eten te gaan, maar dan wordt het zomer. En vliegen de uitnodigingen voor barbecues je om de oren.