Tips om betaalbaar én gezond te koken

Gezond eten met een beperkt budget is niet vanzelfsprekend, maar het is wel mogelijk. Je hoeft dus niet per se diep in je portemonnee te tasten om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar het vraagt wel een goede planning, voldoende tijd en de juiste kookfaciliteiten en vaardigheden. Wij geven tips en tricks om betaalbaar en gezond te koken en dat begint nog vóór je naar de winkel gaat.

Tips vóór je gaat winkelen

Maak een plan

Als je weet wat je (niet) nodig hebt in de winkel, zal je er minder snel onnodige dingen kopen. Zo vermijd je een dure rekening én voedselverspilling. Dus: plannen maar!

Ideetjes nodig om dat schijfje salami of hespenworst te vervangen op de boterham? Probeer dit eens:

 • groenten: rauw, gegrild of als spread
 • notenpasta, zoals 100% pindakaas
 • peulvruchtenspread, zoals hummus
 • eieren, bv. hardgekookt
 • kaas, zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas
 • vis, bv. haring of sardientjes
 • (gebakken) kip of kalkoen
 • seizoensfruit: banaan, aardbei, perzik ...

Tips tijdens het winkelen

Zo hou je het binnen je budget

Dankzij je boodschappenlijstje weet je wat je nodig hebt. Maar in de winkel zelf moet je ook kiezen. Met de volgende tips hou je die keuzes budgetvriendelijk:

Extra tips voor tijdens het winkelen

 • Ga winkelen met een volle maag. Zo zal je superaanbiedingen op snoeprepen, chips of andere zoute en zoete snacks makkelijker links kunnen laten liggen. Ga je toch voor iets ongezonds? Kies dan voor een kleinere verpakking.
 • Winkelen is leuker als dat op het gemak kan. Als je alléén je boodschappen doet, zonder (klein)kinderen, kan je rustiger nadenken over wat je wel of niet moet kopen. Dus ga alleen winkelen als dat kan.
 • Waar winkel je best? Verken de winkels in je buurt. Vergelijk hun assortiment en prijzen. Neem eens een kijkje in een buurtsupermarkt, bij de plaatselijke kruidenier of op de wekelijkse markt: vaak zijn verse groenten en fruit hier goedkoper.
 • Blijf op je hoede voor superpromo’s. Megakortingen op chocolade, 1 kilo vlees kopen = 1 kilo vlees gratis … Misschien interessant op het eerste gezicht: maar heb je die producten wel nodig in zo’n grote hoeveelheid? Kan je ze gebruiken, bewaren? Bulkpromo’s op vlees kunnen voordelen bieden, maar alleen als je genoeg plaats in het diepvriesvak hebt. En de promo op die koeken die je (klein)kinderen graag lusten is ook mooi meegenomen. Maar alleen als je de voorraad kan bewaren op een plek waar die koekjesfans ze niet zien.

Tips na het winkelen

Boodschappen gedaan, nu is het koken geblazen. Nog wat tips:Zet gerechten met verse producten en ingrediënten die niet superlang houdbaar zijn de dagen na het winkelen op je menu. Vries overschotten in om te eten op 'restjesdag'.Ga creatief aan de slag met je overschotjes: overschotjes van groenten kan je makkelijk verwerken in een soep, stoofpotje of in pastasaus. Heb je nog een tomaat of wortel over? Gebruik deze dan als aanvulling bij je broodbeleg. Overrijp fruit kan je verwerken in een smoothie of milkshake, of je kan er kraanwater mee op smaak brengen.

Goed bewaard geheim voor gezond & goedkoop eten: de diepvries

Velen denken dat diepvriesgroenten en diepvriesfruit slechter zijn dan hun verse variant. Dat is niet zo. Diepvriesgroenten en -fruit zonder toevoegingen zijn even gezond als verse. En meestal goedkoper. Redenen genoeg om in een goede, milieuvriendelijke diepvriezer te investeren. Van het bewaren van etensrestjes tot het invriezen van porties brood: de diepvriezer laat je niet in de kou staan.

Winkeloefening

‘Wat betekenen al die boodschappen op verpakkingen: ‘light’, ‘verrijkt met omega-3’ en ‘zonder toegevoegde suiker’? En heb je bepaalde producten nu echt nodig of niet om gezond te blijven? De winkeloefening geeft antwoord op deze vragen. Schakel een diëtist in uit de lesgeverspool van het Logo i.s.m. Gezond Leven. Of volg de online train-de-trainer ‘Winkeloefening’ en ga zelf aan de slag met het draaiboek en de materialen. Kijk voor meer informatie op Winkeloefening: weet wat je eet!

Zin in nieuwe gerechten? Laat je inspireren door de eenvoudige, gezonde en budgetvriendelijke recepten van Zeker Gezond: gewoon online of op de Zeker Gezond app, beschikbaar in de App Store en Google Play.