Weggooien of niet? Houdbaarheidsdatum schept klaarheid
Houdbaarheidsdata: je vindt ze vandaag op de meeste voorverpakte voedingsmiddelen. Maar wat betekent die concrete datum nu precies? Kan je een product nog veilig eten of drinken als het over datum is? En wat met de producten die al open zijn?
Te gebruiken tot (TGT): super strikte datum
‘Te gebruiken tot’ (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico’s. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht. Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.
Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt. Zo vermijd je voedselverspilling. Ingevroren kan het 3 maanden bewaren. Vlees of vis kan je ook snel bakken en in de koelkast bewaren: daar blijft het 2 dagen goed. Maar let op: van zodra de verpakking open is, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Verbruik het product daarom diezelfde dag nog om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Is de TGT-datum nog niet verstreken, maar heeft je vlees tóch een nare geur of rare kleur? Dan kan je er misschien ziek van worden! Eet het dus best niet op.
Ten minste houdbaar tot (THT): minder strikte datum
Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum ligt het anders. De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is. Van zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer.
Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven.
Kwaliteitsverlies merk je aan de kleur, geur en smaak. Gebruik dus je zintuigen om te beoordelen of een voedingsmiddel over de THT-datum nog veilig eetbaar is of niet. Ziet het voedingsmiddel er nog goed uit en ruikt het nog oké? Dan kan je het normaal nog gebruiken. Proef het eens voor de zekerheid. Smaakt het vies? Dan gooi je het beter weg.
In geval van klonters, schimmel of rotte plekken gooi je het product best weg.
Zo kan het zijn dat je zelfs jaren na het overschrijden van de THT-datum nog groenten uit blik kan eten. De kwaliteit van het product zal wel achteruitgaan, maar zolang dat het blik nog heel is en niet bol staat, kan je het voedingsmiddel láng na de THT-datum nog zonder gezondheidsrisico eten. Hetzelfde geldt voor groenten uit een pot. Twijfel je toch over de kwaliteit? Open dan het blik of de pot en kijk, ruik en proef een beetje. Ziet het voedingsmiddel er raar uit? Of ruikt of proeft het vies? Eet het dan niet op.
Vleeswaren met THT-datum: kan dat wel?
Misschien merkte je al dat sommige vleeswaren een THT-datum hebben in plaats van een TGT-datum. Zoals salami. Sommige vleeswaren ondergaan namelijk een sterke hittebehandeling of bevatten veel conserveermiddelen waardoor ziekmakende bacteriën gewoon niet kunnen uitgroeien. Andere vleeswaren worden minder sterk behandeld, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor de uitgroei van ziekmakende bacteriën. Bij deze vleeswaren is een TGT-datum verplicht. Hoe dan ook is de meest veilige keuze om vleeswaren op te eten of in te vriezen voor of op de houdbaarheidsdatum (THT of TGT).
Gehaald uit:
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/twijfel-over-de-houdbaarheidsdatum-kun-je-dit-nog-opeten-of-niet.aspx
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/kun-je-voorgesneden-groenten-die-over-de-datum-zijn-nog-veilig-eten.aspx
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/kun-je-vlees-na-de-tgt-datum-nog-eten-.aspx
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/kun-je-blikgroenten-jaren-na-de-houdbaarheidsdatum-nog-eten.aspx
- http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/vervaldata/