Gezond Leven geeft vooral voedingsadvies vanuit een preventief oogpunt: we willen de Vlaming helpen om het ontstaan van ziekten die een link hebben met voeding te voorkomen. Krijg je toch te maken met een aandoening als diabetes of met risicofactoren zoals overgewicht, een hoge bloeddruk of hoge cholesterol, dan is gezonde voeding aangewezen als deel van de behandeling. De voedingsdriehoek blijft hiervoor de basis. Per aandoening kunnen er specifieke aandachtspunten zijn voor je voeding. Je raadpleegt daarom best je arts, een diëtist of een gespecialiseerde organisatie.

Voeding bij diabetes 

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het lichaam de glucose (een vorm van suiker) die na vertering van voedsel in het bloed terechtkomt minder goed kan verwerken. De insuline die hiervoor nodig is ontbreekt of werkt niet goed. Diabetes bestaat in twee vormen, die een verschillende oorzaak hebben en hierdoor een verschillende behandeling vragen.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan. Deze vorm ontstaat meestal op jonge leeftijd en de patiënt moet levenslang insuline inspuiten.

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam wel nog insuline aan, maar de hoeveelheid of werkzaamheid schiet tekort. Deze vorm komt veel vaker voor en treedt meestal op vanaf wat oudere leeftijd. Overgewicht en een ongezonde leefstijl verhogen de kans op diabetes type 2. 

Meer weten?

  • Betrouwbare info over voeding bij diabetes vind je bij de Diabetesliga.
  • Raadpleeg je huisarts, specialist of een diëtist voor persoonlijk advies.

Voeding bij kanker  

Voeding kan een rol spelen bij het voorkomen en het ontstaan van sommige kankers. Zo is er sterke bewijskracht dat overgewicht en een grote consumptie van alcohol en bewerkt vlees het risico op bepaalde kankers kunnen verhogen. 

Ook bij personen met kanker is aandacht voor voeding van belang om de behandeling te ondersteunen en om te voorkomen dat iemand veel gewicht verliest. Dit is vaak niet eenvoudig: de ziekte en behandeling ervan kunnen leiden tot een gebrek aan eetlust of verandering van geur en smaak. Kankers ter hoogte van de mond of keel kunnen kauw- en slikproblemen geven. 

Meer weten?

  • Betrouwbare info over kanker vind je bij de Stichting tegen kanker, Kom op tegen kanker en op www.gezondheidenwetenschap.be.
  • Raadpleeg je huisarts, specialist of een diëtist voor persoonlijk advies.

Voeding bij hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is de overkoepelende term voor aandoeningen aan het hart en de bloedvaten. De meest voorkomende zijn coronaire hartziekten (bv. hartinfarct) en beroertes (bv. hersenbloeding).

Wie een hoge cholesterol, hoge bloeddruk en/of overgewicht heeft, loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Gezond eten volgens de voedingsdriehoek, niet roken en voldoende bewegen zijn belangrijke pijlers in het voorkomen en verlagen van deze risicofactoren.

Meer weten?

Voeding bij maag-darmproblemen

Alles wat we eten en drinken passeert via het spijsverteringskanaal. Als dit niet optimaal gebeurt kunnen uiteenlopende klachten en aandoeningen ontstaan: brandend maagzuur, buikkrampen, diarree, obstipatie …

Gewoonlijk gaat het om tijdelijke klachten, maar er kan ook sprake zijn van chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom. 

Een voedselallergie of -intolerantie gaat regelmatig gepaard met spijsverteringsklachten.

Meer weten?

  • Betrouwbare info over maag-darmproblemen vind je op www.gezondheidenwetenschap.be/ en op de website van verschillende (universitaire) ziekenhuizen.
  • Raadpleeg je huisarts, specialist of een diëtist voor persoonlijk advies.

Eetstoornissen

Ook je relatie met eten en bewegen, en hoe je je voelt in je lichaam zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Bij sommige personen verloopt dit heel gespannen: ze voelen zich schuldig als ze bepaalde voeding eten, ze besteden heel veel tijd aan ‘gezond’ eten waardoor er geen tijd overblijft voor andere activiteiten, ze blijven bewegen als ze blessures hebben, of ze hebben het gevoel geen controle te hebben over hun eetgedrag. Deze problemen kunnen zich ontwikkelen tot een eetstoornis, en vragen ondersteuning van een professionele hulpverlener.

Een eetstoornis is een psychische aandoening en kan verschillende vormen aannemen. De verstoring in het eetgedrag is typerend, maar er zijn ook psychische kenmerken (bv. heel veel belang hechten aan gewicht, ontevreden zijn met het eigen lichaam), sociale kenmerken (bv. zich terugtrekken van familie en vrienden) en lichamelijke gevolgen (bv. door onder- of overvoeding). De stoornis heeft dus invloed op verschillende levensdomeinen. Tijdig ingrijpen verhoogt de kans op een succesvolle behandeling.

Meer weten?

  • Betrouwbare info over eetstoornissen vind je op www.eetexpert.be en www.anbn.be.
  • Heb je een gespannen relatie met eten en bewegen? Denk je dat je een eetprobleem of eetstoornis hebt? Raadpleeg je huisarts, psycholoog of een diëtist met expertise in eetstoornissen voor persoonlijk advies. Ook bij Eetexpert en ANBN kan je terecht voor verwijshulp.