Lieveheersbeestje

Wees creatief in de keuken! Als je met kleurige groenten een gezichtje, dier of boot op het bord van je kinderen tovert, is de kans groot dat ze het leuk vinden en ervan proeven. Het is ook dé manier om je kinderen bij de bereidingen te betrekken, want ze helpen meestal graag mee aan die kunstwerkjes. Ook variëren wordt plots makkelijker: een kleurrijk schilderijtje maken met 1 groente, dat lukt natuurlijk niet 😉. Door hen een aantrekkelijk bordje te presenteren, eten jouw kinderen misschien niet meteen meer groenten, maar ze eten wél met meer plezier. En dat helpt dan weer om de sfeer aan tafel stressvrij en veilig te houden. Herinner je je nog dat die veilige omgeving een voorwaarde is om gezond te leren eten?

Enkele concrete tips:

  • Lust je kind de paprika’s en courgetten die je op de pizza legt niet? Misschien wil hij wel proeven als hij er eerst een ‘schilderijtje’ mee mag maken.
  • Fruitbrochettes scoren áltijd bij kinderen.
  • Leuk eetgerei stimuleert kinderen om te eten. Kies bestek dat is aangepast aan hun motoriek. Verwacht niet van een kleuter dat hij perfect met een groot mes en grote vork kan eten.
  • Laat de kinderen op hun eigen originele manier de tafel dekken.
  • Op zoek naar creatieve ideeën? Het traktatieboekje staat vol leuke en gezonde receptjes. Ook op Zeker Gezond vind je enkele leuke en gezonde kindertraktaties.
  • Inspiratie nodig om je lunchbox creatief te vullen? Bekijk hier enkele knappe(rige) tips.
Lien getuigenis

“Als voltijds werkende ouders kunnen we helaas geen uren in de keuken staan en uitgebreide kunstwerkjes maken. Maar we merken dat het niet noodzakelijk veel tijd kost om iets leuks te maken. Soms snijd ik de boterhammen in een driehoek of rechthoek. Dit maakt geen verschil in tijd, maar de kinderen vinden het fantastisch om eens een driehoek in hun brooddoos te vinden.”

Getuigenis van Lien, mama van Staf (6) en Olivia (4)

Het eten op een leuke manier aanbieden, kan ook aan de hand van een leuk verhaal of eenvoudig spelletje rond proeven of eten. Enkele voorbeelden:

  • Doe alsof de groenten dieren zijn die in hun hok moeten gaan slapen. Het hok is dan natuurlijk de mond van jouw kind.
  • Speel de ‘groentedief’! Doe alsof je de groenten uit het bord van je kind wilt stelen. Natuurlijk is je kind sterker dan de groentedief en kan hij ze opeten voordat de dief ze gestolen heeft. Twee vliegen in één klap: plezier aan tafel én de groentjes zijn op!
  • Is jouw kind competitief? Maak er een uitdaging van: wie durft deze groente te proeven?
Jolien plaete

“Briek heeft ook niet altijd zin om te proeven of groenten te eten. Het helpt vaak om het ludiek aan te pakken. We vragen Briek om zijn spieren te tonen, zoals een bodybuilder dat zou doen. Dan zeggen we “Oeieoeieoei, er zijn nog heel wat groentjes nodig om die spieren groot en sterk te maken.” En ook als het goed gaat, en hij zijn groenten wel eet, benaderen we dit positief. Dan zeggen we bijvoorbeeld: “Amai, wat een spieren heb jij! Jij eet veel groentjes zeker? Daar word je sterk van!””

Getuigenis van Jolien, mama van Briek (bijna 4 jaar) en Nelle (1 jaar)

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.