… in de keuken

Overview hoe stimuleer je kinderen om gezond te eten

Misschien vragen je kinderen vaak wat je maakt als je in de keuken bezig bent. En of ze mogen helpen. Er zijn véél leuke, kleine keukentaakjes die kinderen kunnen doen: groenten wassen, in de saus roeren, iets snijden, … Hoe beperkt hun inbreng ook is, kinderen voelen zich zo (mee) verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dit garandeert niet dat ze er aan tafel enthousiast van zullen mee-eten, maar soms proeven ze eens tijdens het koken. En als de tafelgenoten hun kookkunsten erg kunnen smaken, proeven ze soms toch. Een flinke boost voor hun zelfvertrouwen!

Het kost misschien in het begin wat extra tijd, maar vergeet niet dat je kind veel leert en geniet van samen dingen doen. Het helpen zal steeds vlotter verlopen en samen gezond koken, kan een gezellig koestermomentje worden, voor jou én voor je kind. En wie weet, misschien hebben je kinderen later ook nog wat aan de kookkunsten die je doorgaf!

Femke

“Sinds Sem op school een kooklesje heeft gehad, wil hij me continu helpen in de keuken. En nadien is hij supertrots op wat er op tafel komt. Hij is er dan ook oprecht van overtuigd dat wat hij gekookt heeft, lekker is.”

Getuigenis van Femke, mama van Cas (7 jaar) en Sem (3 jaar)

… in de moestuin

Het helpen bij de voorbereidingen van een lekkere maaltijd begint niet per se in de keuken. Kinderen telen vaak graag zelf groenten. Enkele grote bloempotten zijn al genoeg om kerstomaatjes, sla, radijsjes, … te kweken. Kies zeker voor een aantal snelgroeiende groenten en kruiden, zoals waterkers en bieslook.

Jolien plaete

“Wat bij Briek enorm heeft geholpen bij het eten van groenten, is dat hij mocht helpen in de moestuin van opa. Als de groentjes uit de tuin van opa komen, laat hij ze nooit liggen.”

Getuigenis van Jolien, mama van Briek (bijna 4 jaar) en Nelle (1 jaar)

… bij de boodschappen

Vader en zoon winkelkar

Veel ouders proberen hun wekelijkse boodschappen zonder kinderen te doen, om een zeurende kroost die allerlei zoetigheden in de winkelkar gooit en andere vervelende situaties te voorkomen. Maar ook hier is het betrekken van kinderen net een kans. Als ouder bepaal jij wat er in huis komt, maar geef je kinderen ook inbreng, want dat vinden ze fijn! Maak afspraken. Laat je kinderen bijvoorbeeld kiezen tussen 3 soorten fruit. Of daag je oudere kinderen uit om zelf een volledige gezonde maaltijd samen te stellen. Door te luisteren én rekening te houden met hun keuzes, toon je vertrouwen en leren ze dat hun mening ertoe doet. Zo stimuleer je hun zelfvertrouwen en vergroot je de kans dat ze blijven kiezen voor gezonde voeding.

  • Thuis kan je samen een boodschappenlijst maken.
  • In de winkel kan je je kinderen laten zoeken naar wat er op het lijstje staat. Maak er een ontdekkingstocht van! Of bekijk samen welke groenten en fruit er allemaal liggen. Kent je kind alle soorten al?
  • Stippel eventueel een gezonde route uit in de supermarkt: eerst langs de versafdeling voor gezonde voeding, zoals groenten en fruit, dan naar volkorenproducten of peulvruchten in blik. Doe de ongezonde voedingsmiddelen het laatst.
  • Leg uit waarom het belangrijk is dat je geen overbodige producten koopt. Zo bederft er minder eten en gooi je minder voeding weg. Voedselverspilling is onnodig en niet goed voor het milieu.
  • Bekijk in de winkel de flitsende reclames kritisch. Bieden producten wel wat ze beloven?
  • Bespreek wat er aan de kassa ligt. Het zijn vaak ongezonde producten die we eigenlijk niet nodig hebben. Leg uit dat ze daar liggen omdat we daar moeten wachten. Zo hoopt de verkoper dat we verleid worden om ze toch te kopen, terwijl het niet op ons boodschappenlijstje staat.

Ook oudere kinderen hebben graag inbreng in het weekmenu, de geplande tussendoortjes en de boodschappen die je doet. Luister, bespreek én hou rekening met hun keuze, ook als ze kiezen voor iets dat jij niet graag lust.

“Onze kok Muhidin vraagt aan de jongeren wat ze graag eten, er is ook een ideeënbusje en daar kunnen de jongeren receptnamen insteken die ze lekker vinden en dan probeert onze kok daarmee rekening te houden. Ja, de jongeren zijn blij dat er ook naar hen geluisterd wordt. Uit respect voor Muhidin wordt alles geproefd.”

Getuigenis van Marion van de jeugdhulp ‘t Pasrel te Schaarbeek

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.