Jongen met fruitmand

Kinderen die wat ouder worden, lijken soms voortdurend honger te hebben. Dat is absoluut normaal. Ze grijpen dan helaas vaak naar ongezonde extraatjes. Je kan er als ouder wel mee over waken dat ze niet altijd voor een koek, chips of ander calorierijk tussendoortje kiezen.

Als er geen fruit in huis is, zullen kinderen dat niet eten. Geef je hen een koek mee naar school, dan zullen ze niet zelf om iets ‘gezonders’ vragen. Een gezond aanbod is belangrijk. En als ouder heb jij daar een grote invloed op, want jij doet de boodschappen. Je kinderen betrekken bij de boodschappen is zinvol, maar jij beslist uiteindelijk wat er gekocht wordt. Zorg voor een uitgebreid gezond aanbod (bv. verschillende soorten fruit en groenten) en een kleiner ongezond aanbod (bv. slechts 1 soort koeken).

“Ik eet niet vaak paprika, tenzij het in een fruitmandje op de tafel ligt. Soms zit die lange paprika in de fruitmand, en dan pak ik die als ik honger heb.”

Getuigenis van een 11-jarige jongen.

Bij veel kinderen is het onvoldoende om enkel fruit en groenten in huis te halen. Ze hebben een extra duwtje in de rug nodig. Enkele tips:

  • Fruit dat gesneden is, eet makkelijker dan een volledige appel. En waarom niet meteen een lekkere fruitsla maken?
  • Ook op school eten kinderen hun fruit veel makkelijker wanneer het gesneden is. Er bestaan genoeg handige doosjes waarin gesneden fruit een aantal uren fris en lekker blijft.
  • Stop ook wat kerstomaatjes, reepjes komkommer en wortel in de broodtrommel.
  • Geef je kind de keuze. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen 2 soorten fruit. Als ze zelf mogen kiezen, zijn ze meer gemotiveerd om het fruit op te eten.

Nog tips nodig? Lees hier meer over hoe je de fysieke omgeving kan reorganiseren zodat de gezonde keuze de gemakkelijkste wordt. En bekijk hier een filmpje van het Voedingscentrum.

Femke

“Groenten zijn niet altijd evident voor Cas. Om hem toch het gevoel te geven dat hij de touwtjes in handen heeft, bieden we hem vaak verschillende soorten groenten aan waaruit hij dan bv. 2 groenten mag kiezen.”

Getuigenis van Femke, mama van Cas (7 jaar) en Sem (3 jaar)

“Als de begeleiders het fruit voor mij schillen, dan vind ik het veel gemakkelijker om op te eten. Als iemand vraagt om fruit, wordt het geschild door de begeleiders en eten de anderen ook mee.”

Getuigenis van een 10-jarige jongen

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.