… over voeding

Kinderen leren van je, ook op het vlak van eten. Ze kijken wat je doet en doen dat na. Een woordje uitleg kan daarbij helpen:

Wat zeg je wel:

  • Je kan kinderen zeker vertellen wat meer en minder gezond is. Maar vermijd zwart-wit spreken over voedingsmiddelen. Nuanceren is de boodschap.
  • Leg hen uit waarom jij het belangrijk vindt dat ze gezond eten.
  • Wijs hen op het belang en de voordelen van gezonde voeding die aansluiten bij hun leefwereld. Dreigende hart- en vaatziekten op hun 55ste zijn een realiteit, maar ook een ver-van-hun-bed-show. Dat ze zich fitter zullen voelen, minder snel ziek zullen zijn, beter zullen slapen, … Daar kunnen ze zich wél wat bij voorstellen.
  • Leer hen over voeding door veel vragen te stellen en samen dingen op te zoeken. Kennen ze de namen van alle groenten in de winkel? En hoe die ruiken en smaken? Weten ze hoe en waar groenten groeien? Misschien inspireren de educatieve filmpjes van Slurp en Slice je wel.
  • Maak je iets nieuws klaar? Leg uit wat het is, hoe het smaakt en waar het vandaan komt.
  • Leg het verschil uit tussen honger hebben en zin hebben in eten. Want we eten niet altijd omdat we honger hebben. Vaak eten we omdat we iets lekker vinden en het ons een fijn gevoel geeft. Waarom is het belangrijk dat kinderen dat weten? Te vaak eten ‘uit zin’ kan leiden tot gewichtsproblemen. Lees daar meer over.
  • Kinderen houden van verhaaltjes. Leer hen meer over de eetgewoontes van vroeger en nu. Vertel hen over tafeletiquette. Mensen eten niet overal ter wereld hetzelfde. Elk land heeft zijn eetgewoontes en -cultuur.

Wat zeg je beter niet:

  • Je moet geen voedingsexpert zijn om je kinderen wat bij te brengen over gezonde voeding. Integendeel. Aan uitleg over voedingswaarden, koolhydraten, mineralen, … hebben ze niets.
  • Ben je zelf veel bezig met afvallen en voeding? Let dan op dat je niet te veel over calorieën, vetten, suikers, … praat. Uit onderzoek weten we dat moeders die zelf veel diëten en daarover praten, een invloed hebben op jonge kinderen, vooral meisjes. Meisjes die zich te veel op calorieën fixeren, lopen een hoger risico op eetstoornissen.
Jolien plaete

“Rauwkost? Dat was de eerste 3 jaar geen optie bij ons. Toch zijn we het blijven aanbieden. Nu we Briek verteld hebben dat de sla en tomaatjes uit de tuin van zijn opa komen, mogen ze ook mee naar school in zijn brooddoos. Missie uiteindelijk dus toch geslaagd!”

Getuigenis van Jolien, mama van Briek (bijna 4 jaar) en Nelle (1 jaar)

… over reclame voor voeding

Hun helden op koekjesverpakkingen, hun idool in een reclamespotje, … De fabrikanten en reclamemakers spelen handig in op de leefwereld van onze jonge consumenten om hen helemaal mee te krijgen in hun verhaal. Maar klopt dat verhaal?

Natuurlijk niet. Leer je kinderen kritisch omgaan met alles wat ze op tv, internet of waar dan ook te zien krijgen. Dat is belangrijk, want kinderen zijn gevoelig voor de marketingtechnieken van de voedingsindustrie. Zo zullen ze meer geneigd zijn om producten te willen waarop hun idool staat.

  • Laat je kind vertellen over een reclameboodschap die hij kent. Hoe komt het dat hij die heeft onthouden? Waarschijnlijk omdat er een bekend figuurtje of bekende persoon meedoet in dat reclamefilmpje, omdat het radiospotje hem doet lachen, omdat er een schattig hondje op de affiche staat, omdat er geschreven staat dat dit het beste product is, omdat er een cool speeltje bij die koekjes zit, …
  • Vertel daarna aan je kind dat veel (vaak minder gezonde) voedingsmiddelen zo aantrekkelijk mogelijk worden voorgesteld. Ze zitten in kleurrijke verpakkingen, er staan bekende figuurtjes op, soms zit er zelfs een leuk gadget bij enz. Maar maakt dat het voedingsmiddel beter?
  • Leg je kind uit waarom je bijvoorbeeld niet gelooft dat Lukaku kampioen is geworden door chocolade en dat Remco Evenepoel zeker ook wat anders dan pizza’s heeft gegeten om te winnen.
  • Stel vragen aan je kind waarom reclame zegt wat ze zegt. Leer hen zien dat fabrikanten vooral hun product willen verkopen.

Zo maak je je kinderen weerbaar tegen reclame. Geef zelf het goede voorbeeld: door je eigen koopgedrag toon je je kinderen dat jij je alvast niet laat inpakken door al die mooie praatjes. Lees meer over kindermarketing.

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.