Bij de ontwikkeling van de voedingsdriehoek werden we bij gestaan door een groep onafhankelijke experten, waaronder experten inzake communicatie. Belangrijk is immers dat de aanbevelingen niet alleen correct, maar ook eenvoudig en goed te begrijpen zijn. Een model met te veel boodschappen creëert verwarring en is nooit helemaal compleet. Daarom werd er gekozen om de inhoudelijke informatie in de nieuwe modellen te beperken. Op basis van de inhoudelijke uitgangspunten werd een aantal prioritaire boodschappen gedefinieerd die door de modellen worden gevisualiseerd. Hierbij werd een minimaal aantal symbolen gebruikt om de verschillende groepen van voedingsmiddelen visueel weer te geven. De grijze zone niet weergeven is dus een bewuste keuze om het model zo eenvoudig mogelijk te houden en de belangrijkste boodschappen duidelijk naar voor te brengen.

Hoe weet je welke voedingsmiddelen in de grijze zone zitten?

Producten uit de grijze zone zijn producten die afgeleid zijn van de basisproducten in de voedingsdriehoek. Ze hebben een bewerking ondergaan waardoor ze minder gezond worden dan oorspronkelijk. Denk aan de toevoeging van suiker of zout (bv. gesuikerde melkproducten, gezouten noten), de toevoeging vet (bv. eiersla), of het verwijderen van vezels (bv. fruitsap, wit brood). Om die reden krijgen ze niet de voorkeur. Toch horen ze ook niet thuis in de rode bol omdat ze nog een zekere voedingswaarde hebben en er geen overtuigend bewijs is voor gezondheidsschadende effecten.

Lees meer over de voor- en nadelen van voedselbewerking

Enkele voorbeelden ter verduidelijking

Fruitsap behoort tot de grijze zone.

Het persen van fruit tot sap verandert de textuur en de vezels gaan grotendeels verloren. Het is beter om fruit in zijn ´vaste´ vorm te eten. Fruitsap is dus een minder goede keuze in vergelijking met een stuk fruit en behoort daarom niet tot de donkergroene zone. Het behoort ook niet tot de rode zone, want in vergelijking met frisdrank bevat fruitsap nog wel een kleine hoeveelheid vezels en vitaminen. 

Kippenwit en kalkoenham behoren tot de rode zone.

Er is overtuigend bewijs dat charcuterie en andere bewerkte vleeswaren het risico op darmkanker kunnen verhogen (meer nog dan vers rood vlees). De oorzaak van het verhoogd risico is nog niet volledig gekend, maar zou het gevolg zijn van de manier waarop het vlees bewerkt is: roken, pekelen, toevoegen van nitriet als bewaarmiddel. Dit geldt eveneens voor kippenwit en kalkoenham.