Positieve ondersteuning door aan te moedigen

Wil je dat kinderen voldoende bewegen en dat ook blijven doen? Wil je dat je kinderen hun schermtijd beperken voor hun gezondheid?

Dan is het goed dat je hen daarin steunt. Toon je waardering door een complimentje, gemeend schouderklopje en positieve aanmoedigingen. Dit ‘supporteren’ doe je niet alleen aan de kant van het sportveld, ook in alledaagse activiteiten kan je je kinderen zo stimuleren.

Alle kinderen zijn gevoelig voor complimenten. Zo weten ze dat wat ze deden op prijs gesteld wordt, en zullen ze het in de toekomst waarschijnlijk herhalen. Een compliment helpt kinderen ook om meer in zichzelf te geloven, wat opnieuw een motivatie is om verder actief te zijn.

Beweging:

Wanneer kinderen voelen dat je hen positief steunt bij beweegactiviteiten beleven ze er extra plezier aan en is de kans groter dat ze gemotiveerd blijven. Plezier maken is de grootste beloning. Heb vooral aandacht voor het plezier en de inzet van je kind en niet het resultaat.

Bij het aanmoedigen en supporteren is het belangrijk dat je dit doet vanuit voor het kind haalbare verwachtingen. Probeer de keuze van kinderen te respecteren, welke vorm van bewegen ze ook kiezen. Het maakt niet uit op welke manier ze actief zijn. Een kind dat een hele middag fijn buiten gespeeld heeft, geniet net zo veel van een compliment hierover dan zijn/haar broer voor wie jullie elke zondag supporteren tijdens zijn tenniswedstrijd.

Schermtijd:

Kijk bij het beperken van zittende activiteiten naar de inspanningen van elk kind. Zo kijkt het ene kind uit zichzelf niet veel tv, waardoor je het als ouder zou vergeten om dat eens als positief te benoemen. De andere wil non-stop tv-kijken en verdient al een aanmoediging als hij eens wil buiten spelen.

Geef je kind dat zich aan de afspraken over schermtijd houdt geregeld een complimentje hierover.

Dwingen?

Dwingen zorgt voor weerstand. Kinderen forceren om dingen te doen waar ze geen zin in hebben, heeft weinig nut. Integendeel. Zo krijgen ze misschien nog een grotere afkeer voor alles wat met bewegen te maken heeft, wie weet voor de rest van hun leven. Blijf wel alle kansen aangrijpen om je kinderen tot beweging aan te zetten. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden!

Belonen?

Plezier in bewegen beloont zichzelf

Kinderen die spel en sport leuk vinden en door hun ouders aangemoedigd worden, hebben geen materiële beloningen nodig als extra stimulans. Materiële beloningen hebben weinig effect op lange termijn. Dan bewegen kinderen voor de beloning, niet voor het plezier. Als je een beloning vooropstelt, probeer je ze eigenlijk te overtuigen tot iets waar ze minder zin in hebben.

Daarom is het zo belangrijk om de juiste activiteit met zorg samen te kiezen. Dan komt het plezier vanzelf.

Kinderen horen wel graag een complimentje: zo weten ze dat je apprecieert wat ze doen, en zullen ze dat waarschijnlijk nog herhalen. Idee: maak een activiteitenkaart met stempels of stickers die leidt tot een beweegdiploma.

Voel je dat er meer nodig is om je kind te motiveren om te bewegen, dan is het vooral belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft en dat jullie samen spelen en bewegen. Ook goede regels en afspraken over o.a. het gebruik van tv en pc krijgen kinderen úit de zetel en ín beweging.

Wil je toch eens iets extra’s doen, beloon dan liever plezier, inzet en sportief gedrag en investeer in nieuw spelmateriaal, een leuke gezamenlijke activiteit zoals samen zwemmen, een fietstochtje met het gezin, naar het speelterrein of 10 minuutjes op de trampoline springen. De meeste kinderen vinden dit fantastisch. Wat dacht je van een uitstapje naar het bos als beloning?

Minder schermtijd verdient een leuk alternatief

Een kind dat zich aan de afgesproken schermtijd houdt, hoeft niet meteen een materiële beloning te krijgen. Jonge kinderen genieten er minstens even veel van om iets leuks samen met hun ouders te doen: een spelletje, even gaan fietsen of samen koken …

En straffen?

Wil je dat je kind afspraken naleeft, dan zal een positieve aanpak (zie hierboven) doorgaans het meeste succes hebben. Sommige kinderen blijven hardnekkig regels overtreden. Je kan op verschillende manieren reageren op ongewenst gedrag.

  • Herhaal duidelijk en kordaat wat je verwacht.
  • Benoem het precieze gedrag waarmee je niet akkoord bent, maar respecteer de gevoelens die samenhangen met dat gedrag. Doe dat via een ‘ik-boodschap’: dat komt minder beschuldigend over en lokt minder discussie uit. Bv.: in plaats van “wat ben jij vervelend’’ zeg je beter als “ik vind het niet leuk dat je wild rondrent in huis’’.
  • Negeer storend en vervelend gedrag. Blijft je kind zeuren voor nog een spelletje op de iPad? Ga hier zo weinig mogelijk op in en zorg voor afleiding door hem een alternatieve activiteit aan te bieden, zoals meehelpen in de keuken.
  • Zet je kind even apart. Een woedebui omdat je kind de tv moet uitzetten bijvoorbeeld kan je stoppen door je kind even in een afzonderlijke ruimte zetten om tot rust te komen. Om meer te weten over een time-out: bekijk dit filmpje.

Beweging en schermtijd als straf of beloning?

  • Je kinderen maken erg veel ruzie de laatste tijd. Je maakt afspraken met hen en wie zich hieraan houdt, verdient een extra kwartiertje tv-kijken.
  • Je kind loopt druk door de woonkamer en gooit zo een plant om. Je stuurt het naar z’n kamer: ‘dat ie daar maar wat gaat afkoelen’.

Al deze reacties zijn te begrijpen. Toch is het niet slecht om tijdig stil te staan bij de beloningen en straffen die we als ouder soms kiezen.

Als je van tv of tablet kijken voortdurend een beloning maakt, dan maak je deze activiteiten nog aantrekkelijker dan ze zijn. Zet ze niet altijd in als beloning wanneer je afspraken maakt met je kinderen. Wees af en toe wat creatief. Samen een spel spelen, helpen in de keuken, een leuke uitstap … zijn leuke aanmoedigingen wanneer je kind ergens zijn best voor deed.

Wordt sporten of niet gaan spelen een straf, dan krijgt bewegen en sport misschien een negatieve bijklank.

Stuur een kind dat druk en misschien vervelend is niet naar de kamer of voor de tv, maar naar buiten. Zorg voor een coole tuin waar je kind graag speelt of ga regelmatig samen naar een nabijgelegen pleintje. Maak tijd voor wat quality time om samen bv. een balletje te trappen.

Meer info?