Het gezonde voorbeeld

Gezin kook

Kinderen leren veel door te observeren en na te bootsen. Dat geldt ook voor gezond eten: jij bent voor je kind het grote voorbeeld. Eet zelf voldoende fruit en groenten, snoep niet te veel en drink vooral water. Kinderen kijken en zullen je goede voorbeeld volgen. Ze vinden gezond eten normaal. Je kind ziet niet alleen wat jij eet, maar zal ook je eetpatroon kopiëren. Als je zelf de hele dag loopt te snacken, is de kans groot dat je kind dat ook gewoon gaat doen.

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer invloed vrienden en leeftijdsgenoten hebben. Door tijd door te brengen met hun leeftijdsgenoten, worden ze stilaan zelfstandiger en leren ze hun eigen mening vormen. Betekent dit dat jouw rol is uitgespeeld? Helemaal niet! Je voorbeeldrol als ouder of verzorger blijft heel belangrijk.

“Ik ben bereid om iets nieuws te proeven als anderen samen met mij eten. Iemand moet het eerst proeven en pas dan durf ik zelf te proeven.”

Getuigenis van een 12-jarig meisje

Het avontuurlijke voorbeeld

Wil je dat je kind nieuwe dingen proeft? Prima! Want hij of zij moet sommige smaken nog leren kennen en appreciëren. Geef jij hier het goede voorbeeld? Maak je soms wel eens iets klaar wat je zelf niet zo lekker vindt en proef je er dan van?

Op een feestje of etentje krijg je wel eens iets aangeboden dat je niet gewend bent. Ben jij dan diegene die toch voor de vertrouwde hapjes gaat? Of ben je nieuwsgierig en proef je?

Ga je op vakantie naar de plaatselijke markt en proef je er de lokale specialiteiten? Kinderen zien dit, en willen dit dan meestal ook. Lees hier meer over proeven bij kinderen.

Luc

“Vanaf het moment dat Lou groente- en fruitpap mocht eten, zagen we dat hij jaloers was op ons eten. Nu is dat hetzelfde met Juliette. Ze kijkt het eten uit onze mond. Daarom dat we ook zoveel mogelijk het goede voorbeeld geven. Soms zeggen we dat we iets klaarmaken dat we zelf nog nooit gegeten hebben en dat we dat straks allemaal samen voor het eerst zullen proeven. Soms zie je hem kijken: ‘Wat vinden mama en papa ervan? Oké, die nemen nog een hap, dan zal het wel lekker zijn.’”

Getuigenis van Luc, papa van Lou (bijna 4 jaar) en Juliette (8 maanden)

Het assertieve voorbeeld

De verleidingen zijn groot. Flitsende reclameboodschappen trekken ook jonge kinderen aan. Overal worden koekjes, snoepjes, … aangeboden. Naar school nemen ze koekjes mee, na het turnen krijgen ze een sapje en snoepje, na een voetbalmatch kunnen ze met het bonnetje van de trainer chips of een sportdrankje halen…

Hoe ga jij daar zelf mee om? Zien je kinderen wel eens dat je het koekje bij de koffie laat liggen? Bedank je op een receptie soms voor het glaasje bubbels? En durf je water vragen als je daar meer zin in hebt? Ook de manier waarop jij met zulke situaties omgaat, is van belang. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch beseffen ouders niet altijd dat ze ook hierin een voorbeeldrol hebben.

Je kind gezond opvoeden, betekent dat je hem of haar leert om gezonde keuzes te maken. Consequent zijn in je eigen gedrag en een duidelijke mening hebben, kan kinderen helpen om niet zomaar gedrag van vrienden te kopiëren. Verder kan je jouw kinderen wapenen tegen groepsdruk door te werken aan hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden zodat ze (te veel) ongezonde snacks durven en kunnen weigeren.

Bekijk hier een filmpje van het Voedingscentrum over hoe je het goede voorbeeld kan geven (bedoeld voor ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar).

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.