Meisje lust geen broccoli


“Mag ik mijn kind dwingen om te eten of verplichten zijn bord leeg te eten?”

Deze aanpak heeft weinig succes. Je kan de strijd nooit winnen van een kind dat zijn lippen stijf op elkaar houdt. Je kind dwingen en smeken om te eten, wekt alleen nog meer verzet op. Eten wordt iets negatief. Gevolg: je kind krijgt er alsmaar minder zin in. Hoe meer kinderen geforceerd worden om groenten te eten, hoe minder ze dat uiteindelijk zullen doen.

“Ik ga hen zeker niet dwingen om te eten, anders zal dit leiden tot ongezonde eetgewoontes. Ik laat hen zelf inschatten wat ze willen eten en wat ze willen bijnemen. Als ze zeggen: “Dat lust ik echt niet”, dan ga ik hen niet dwingen om dat op te eten. Ik ga hen wel aanmoedigen om ervan te proeven, want het is natuurlijk wel belangrijk om te eten om genoeg energie te hebben.”

Getuigenis van Marion van de jeugdhulp ‘t Pasrel te Schaarbeek

Het is belangrijk dat je kinderen zelf de keuze geeft of en hoeveel ze eten. Dat doe je in de eerste plaats om een rustige en ontspannen sfeer te creëren aan tafel. Je kind hoeft niet meer gestresseerd te zijn omdat er spruiten op het menu staan. Hij kan namelijk zelf kiezen of hij ervan eet, en hoeveel hij ervan eet. Die veilige en ontspannen sfeer is een voorwaarde om gezond te leren eten,. Het verhoogt net de kans dat je kind durft proeven. Krijgt je kind dan op alle gebied vrij spel? Neen hoor: je kind bepaalt of en hoeveel het eet, jij als ouder bepaalt wat, wanneer en hoe er gegeten wordt. Lees er hier meer over.

Zelf hoef je ook niet gestresseerd te zijn als een kind eens een maaltijd overslaat of zijn groenten niet eet. Het volgende eetmoment is nooit veraf. Ook is het zo dat kinderen uit zichzelf op een bepaald moment erg weinig of onregelmatig gaan eten. Meestal heeft dit te maken met een bepaalde fase in hun ontwikkeling (bv. een groeispurt) of een belangrijke gebeurtenis (bv. veranderen van school, toetsen, een optreden, …) en gaat het vanzelf weer over. Weet dat kinderen, net als volwassenen, niet altijd evenveel honger hebben, en dat een kind zichzelf nooit zal uithongeren. Het is vooral belangrijk dat ze hun verzadigingsgevoel blijven volgen om overgewicht tegen te gaan.

Zolang kinderen goed groeien, speels en actief zijn, is het onregelmatig of weinig eten van voorbijgaande aard. Pas wanneer een kind langere tijd niet groeit, klagerig of minder actief is, raadpleeg je best een arts.

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.