België is een land van Bourgondiërs. Een goede biefstuk, stoofvlees met frietjes, witloof met ham uit de oven: deze klassiekers klinken iedere Belg wel gekend in de oren. Maar wat zijn andere typisch Belgische gewoontes en gerechten?

Belgische maaltijdgewoontes

In België worden traditioneel 3 maaltijden op een dag geserveerd:

  • Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen.
  • Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
  • ’s Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd. Vaak is dat soep, warme aardappelen met groenten en vlees of vis met saus.

Ook tussen de maaltijden stillen Belgen graag hun honger. Populaire tien- en vieruurtjes zijn bijvoorbeeld gebak, fruit, koeken en yoghurt.

Populaire gerechten en voedingsmiddelen uit België

Enkele populaire Belgische gerechten zijn: witloof met kaas en hesp in de oven, (vlees)stoverij met frieten, ‘tomate crevettes’ (tomaat-garnaal), stoemp (stamppot van aardappelen en groenten), vol-au-vent, Gentse waterzooi (een soep van zoetwatervis en/of kip, room, groenten & aardappel), paling-in-‘t-groen uit de Scheldestreek (in verse groene kruiden & sjalotten gestoofde palingmoten, geserveerd met friet of brood), maar ook kip met friet en appelmoes.

Qua dranken gaan koffie, thee, bier, wijn, fruitsappen en frisdranken vlotjes binnen.

Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en ‘filet américain’ (rauwe tartaar) als broodbeleg.

Op zoek naar een gezondere variant van een Belgische klassieker?

Op www.zekergezond.be vind je tal van recepten door de filter “Belgisch” toe te passen.

België, meer dan frietjes en witloof

Hoewel ons land vrij klein is, heeft het een gevarieerde keuken en is het ook bijzonder rijk aan verschillende culturen. Die multiculturele rijkdom vind je onder meer terug in de uiteenlopende gerechten die we in België maken en serveren. Van klassieke gerechten met onze bekende spruitjes, appelen, peren, witloof tot baklava over tajines tot borsjt. Onze multiculturele samenleving heeft dus heel wat te bieden. Gelukkig, want niet alle Belgen lusten stoofvlees en niet alle Vlamingen met Marokkaanse roots eten couscous. Lees meer over eetgewoontes in verschillende culturen en invloeden uit de wereld.

Belgische eetgewoontes

Naast wat we typisch eten in België, hebben we ook een aantal gewoontes rond hoe we eten. Denk maar aan ons Kerstdiner, een typische zomer BBQ, uitgebreid tafelen met vrienden of brunchen met Pasen.

“Als ik bezoek krijg, zorg ik altijd voor eten en het liefst zoveel mogelijk. Maar als ik zelf ergens op bezoek ga, vind ik het wel moeilijk om eten te weigeren, zeker als ik op dieet ben.” - Nathalie uit Antwerpen; uit draaiboek Kleurrijk Gezond

Veel van onze gewoontes zijn geïnspireerd op religieuze gewoontes. In België is het christendom de grootste godsdienst. Zo zijn er tradities van speculaas en mandarijnen met Sinterklaas of een ijslam op het communiefeest. Hier ontdek je meer over hoe religie de voedings- en eetgewoontes beïnvloedt.