Eieren
Ben jij bang dat eieren je cholesterolwaarden torenhoog doen rijzen? Dat is nergens voor nodig, want het advies om je eierconsumptie om die reden te beperken, is achterhaald. Eieren zijn niet schadelijk noch een wondermiddel voor je gezondheid. Eet gerust af en toe een eitje. Het is bovendien een volwaardige vervanger voor vlees.
Aan de slag:
- Omelet, roerei, quiche, tortilla ... Oneindig veel opties! Ontdek recepten op Zeker Gezond.
- Amper iets in huis? Met eieren en groenterestjes tover je toch een voedzame maaltijd op tafel.
- Vervang een vleesgerecht eens door eentje met eieren. Vegetarisch, budgetvriendelijk én eenvoudig.
- Voeg groenten toe in je omelet of voorzie een slaatje of portie warme groenten bij je eiergerecht.
Welke eieren eet je het best?
Voor je gezondheid en het milieu maakt het niet veel uit welke eieren je eet. Eieren staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek. Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe. Je vindt heel wat inspiratie op onze receptenapp Zeker Gezond.
Wil jij graag wat minder vlees eten? Dan zijn eieren een goed alternatief. Als vegetariër raden we je bijvoorbeeld aan om ze te combineren met peulvruchten: zo krijg je de nodige vitaminen en mineralen binnen.
Hoeveel eieren mag je eten?
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat ‘ze slecht zijn voor je cholesterol’. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld. Anders vergroot je mogelijk je kans op diabetes.
De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad geeft geen aanbeveling voor de consumptie van eieren op het vlak van frequentie of hoeveelheden. Het verband tussen de consumptie van eieren en het effect op de gezondheid is daarvoor nog onvoldoende duidelijk.
Hoeveel eieren eet de Vlaming?
Twee derde van de bevolking zegt dat ze minstens één keer per week ei eten.
Zijn eieren gezond?
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen (B12, D, A, B2 …) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink …). Eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vervanger voor vlees.
Eieren en het milieu
De milieubelasting van eieren is vergelijkbaar met die van gevogelte en is lager dan die van rood vlees. Af en toe een eitje op het menu moet dus zeker kunnen.