Wie ondergewicht heeft, weegt minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding.

Gezondheid is afhankelijk van vele factoren zoals goed functioneren op psychisch vlak (je goed voelen) en op sociaal vlak (samen gezond eten en bewegen). Ook gewicht is daar een onderdeel van. Ondergewicht brengt risico’s met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Hoe beoordeel je of iemand ondergewicht heeft? Wel, daarvoor kan je de BMI of Body Mass Index berekenen. Ook de middelomtrek is een belangrijke graadmeter. Een combinatie van beide geeft je een vrij goed beeld van hoe het gesteld is met jouw voedingstoestand. Er bestaan ook verschillende screeningsinstrumenten (vragenlijsten) om het risico op ondervoeding te achterhalen.

Neig je naar ondergewicht? Neem je eetgewoontes, maar ook je beweeg- en zitgewoontes (bv. schermtijd), je veerkracht, je rookgedrag … onder de loep om een goede inschatting van je gezondheid te krijgen. Voorkom dat je (verder) vermagert, eet gezond en beweeg voldoende met de adviezen van de voedings- en de bewegingsdriehoek en/of doe een beroep op professionele hulp (huisarts, diëtist). Lees ook enkele tips bij ondervoeding. De nadruk ligt op voeding met voldoende eiwit en energie, in combinatie met bewegen voor de spieropbouw.

*Ondervoeding is een ongezonde voedingsstatus gekenmerkt door een tekort aan de nodige voedingsstoffen. Zowel lichamelijke veranderingen, gezondheidsproblemen (bv. verminderde eetlust, mond- of gebitsproblemen), sociale als psychische factoren kunnen mogelijke oorzaken en risicofactoren voor ondervoeding zijn. Ondervoeding kan leiden tot verschillende ernstige gezondheidsklachten zoals versneld verlies van spiermassa, vertraagde wondgenezing, daling van de weerstand, verminderde spierkracht of een verhoogd risico op complicaties bij een operatie. Die klachten hebben fysieke en psychologische gevolgen die tot een verminderde levenskwaliteit kunnen leiden.