Als ouder bepaal je ‘hoe’ er gegeten wordt (zie Gouden Regel), en dat is bij voorkeur samen aan tafel, zonder iPad, tv of andere afleidingen. Waarom? Er zijn heel wat voordelen aan verbonden, zowel op vlak van persoonlijke ontwikkeling, als op vlak van gezond eten. Maak er dus een gewoonte van.

“De begeleiders eten altijd mee met de kinderen en ik heb wel gehoord van de kinderen dat ze dat leuk vinden.”

Getuigenis van Kinza, kok van de jeugdhulp ’t Pasrel te Vilvoorde

Voordelen van samen eten

  • Samen tafelen is gezellig en sociaal. Ook voor kinderen zijn die ‘samen aan –tafel'-momenten belangrijk. Het creëert een veilige en stressvrije sfeer aan tafel. Herinner je je nog dat die veilige omgeving een voorwaarde is om gezond te leren eten?
  • Door samen aan tafel te eten, leren kinderen dat de hele dag door eten niet kan.
  • Kinderen leren veel door te imiteren. Ze zien wat en hoe jij eet, ze zien dat je van eten geniet, dat je nieuwe dingen proeft, dat je bewust eet en je niet overeet. Kortom: door samen te eten leren ze heel wat eetgewoontes en tafelmanieren van je.
  • Kinderen die samen met hun ouders aan tafel eten, eten doorgaans gezonder. Want tijdens de gezamenlijke eetmomenten bepaal je als ouder nog altijd wat er op tafel komt. Als ze goed hebben ontbeten bijvoorbeeld, is de kans kleiner dat ze tijdens de ochtend honger krijgen en naar ongezonde snacks grijpen.
  • Tafelmomenten zijn ideale momenten om te luisteren naar de belevenissen van de kinderen en tijd en aandacht te hebben voor elkaar. Zo leren ze een gesprek voeren, hun verhaal doen en luisteren naar anderen. Zo versterken ze hun sociale vaardigheden.
  • Grotere kinderen hebben vaak een drukkere agenda, zijn iets minder thuis. Elke maaltijd samen eten is misschien niet meer mogelijk, maar maak afspraken wanneer er samen gegeten wordt en praat met elkaar.
    Jolien Paete

    “Briek eet meer fruit als we er een gezellig fruitmomentje van maken. Ik schil en snijd een paar appels en deel stukjes uit aan Briek (en ondertussen ook aan Nelle), en eet ook mee. Zo eten ze meer stukjes appel dan wanneer ik er geen gezamenlijk fruitmomentje van maak.”

    Getuigenis van Jolien, mama van Briek (bijna 4 jaar) en Nelle (1 jaar)

    An

    “Nu de kinderen wat ouder worden en ze veel meer activiteiten alleen doen, vinden we het eens zo belangrijk om samen te eten en dan gezellig bij te praten over onze dag op school of op het werk. Het is dan ook extrafijn om hen te verrassen met een nieuw gerecht of een van hun lievelingshapjes. Een originele manier om je moederliefde te tonen zonder woorden!”

    Getuigenis van An, mama van Eliza (12 jaar), Kolya (9 jaar) en Maïté (2 jaar)

    Samen eten gezellig? Niet bij ons

    Is het tafelen bij jullie eerder stressvol dan gezellig? En wordt dat veroorzaakt doordat je een zogenaamde ‘moeilijke eter’ in huis hebt? Lees dan eerst tip 1 en ontdek hoe je kan evolueren naar een stressvrij en gezellig eetmoment.

    Wist je dat ...

    … deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.