Voldoende variatie is belangrijk om alle nodige voedingsstoffen op te nemen en gezond op te groeien. De voedingsdriehoek is de belangrijkste leidraad hierbij. Concreet voedingsadvies voor kinderen vind je op de webpagina ‘Wat en hoeveel eten kinderen best?’.

Meisje met paprika

“Als er niet altijd hetzelfde op tafel komt, dan is dat voor mij goed.”

Getuigenis van een 12-jarig meisje

Tips om kinderen gevarieerd te laten eten

  • Durf iets klaar te maken wat je kinderen nog niet kennen. Stimuleer je kind om die onbekende, minder geliefde dingen te proeven. Hou hierbij rekening met de leeftijd van je kind, en weet dat de smaak van jonge kinderen anders is en dat ze (nog) niet alles lusten.
  • Maak voor jouw moeilijke eter geen apart menu. Jij bepaalt als ouder wat de pot schaft, zonder je kind te dwingen om te eten of te proeven. Zie tip 1 als je kind weigert te proeven.
  • Varieer de vormen waarin je voeding serveert: rauw, gekookt, gebakken, in de soep, in een fruitsla, ...
  • Geef je een feestje? Zet naast het schaaltje chips ook een kommetje kerstomaatjes, rauwe worteltjes of komkommer. Er zal zeker gesmuld worden!
  • Eten je kinderen warm op school? Vraag misschien het schoolmenu op en stem je thuisaanbod hierop af.
  • Combineer iets nieuws met iets vertrouwds, een favoriet met iets wat ze (voorlopig) niet zo lekker vinden, bv. aardappelvenkelpuree. Lekkere groentecombinaties per seizoen vind je hier.
  • Neemt je kind een lunch mee naar school? Varieer dan in het beleg en stop wat rauwe groenten in de brooddoos.

“Ik heb deze week een ovenschotel gemaakt met vis en groentjes, met allemaal verschillende ingrediënten: courgette, aardappel, zoete aardappel en paprika. Ik heb alles in schijfjes gesneden en samen met de vis in de oven gezet. De kinderen hebben bijna alle groentjes gegeten. Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik denk dat wanneer groentjes gemengd zijn, het eten gemakkelijker gaat. Er worden meer groenten gegeten dan als je bijvoorbeeld enkel courgette op hun bord legt. Soms mix ik de groenten en soms snijd ik ze in heel kleine blokjes. Gemixte groenten werken beter dan in blokjes.”

Getuigenis van Kinza, kok van de jeugdhulp ’t Pasrel te Vilvoorde

Wat met de organisatie?

Voldoende gevarieerd eten in huis halen, het lijkt simpel. Maar in een druk gezin kan je snel vervallen in routine. Je koopt en kookt wat je gewend bent en na een tijdje merk je dat die afwisseling ver te zoeken is. Enkele tips om toch voldoende gevarieerd te koken:

  • Plan je menu met een menuplanner. Stel bijvoorbeeld het menu voor de hele week op, en zet het op papier. Zo zie of je voldoende varieert.
  • Gezonde tussendoortjes inplannen samen met je kind? Dat kan je doen met deze tussendoortjesplanner (met symbolen, leeg en met figuren).
  • Als je je menu hebt bepaald, kan je makkelijk je boodschappenlijstje maken.
  • Inspiratie nodig? Bekijk recepten van ‘Zeker Gezond’. Op dit platform kan je je weekmenu plannen én de nodige ingrediënten automatisch in een boodschappenlijstje droppen.
  • Denk aan de buurtwinkel voor groenten en fruit als je die niet voor een hele week wil kopen. Zo kan je kiezen waar jullie die dag zin in hebben.
  • Ga voor een aantal ‘vaste’ gewoonten: donderdag veggiedag, vrijdag visdag, … Ook zo kan je volop variëren! En kinderen nemen die gewoonten later misschien over.
  • Kinderen vinden het leuk om te helpen bij de voorbereiding en de boodschappen. Zo betrek je hen op een actieve manier en is de kans kleiner dat ze verleid worden door ongezonde producten.
  • Kook wanneer je er de tijd voor hebt, en vries in. Dat kan bv. met een groentesaus of wok. Stem je voorbereiding af op de weekplanning. Maak bijvoorbeeld op zaterdag de groentesaus die je op woensdag in een gerecht verwerkt. De rest van de groentesaus bewaar je in de diepvries voor de weken nadien.
  • Haal diepvriesgroenten in huis! Die zijn minstens even gezond als verse groenten en vragen minder werk omdat ze voorgesneden zijn.
Florian

“Als we koken voor het gezin merken we dat we vaak op een aantal vaste gerechtjes met dezelfde ingrediënten terugvallen. Daarom pikken we wekelijks een afhaalmaaltijd op bij een vegetarisch restaurant in de buurt. Deze maaltijd bestaat uit heel veel verschillende en minder courante graan- en groentesoorten waardoor het proeven voor onze dochter Tine altijd een ware ontdekkingstocht is van smaken, vormen en texturen.”

Getuigenis van Florian, papa van Lize (2 jaar) en Tuur (9 maand)

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.