In België wonen zo’n 30.000 joden. De grootste Joodse gemeenschap bevindt zich in Antwerpen: daar wonen 20.000 joden (waarvan 8.000 orthodoxe joden en hiervan zijn 3.000 tot 5.000 chassidische of ultraorthodoxe joden). De Joodse gemeenschap kent een rijke traditie op het vlak van voeding en eetgewoonten met toch grote invloeden van buitenaf en met veel symboliek & historiek. Zo zijn een aantal specifieke gerechten gelinkt aan specifieke feestdagen. In de Joodse keuken is de invloed uit Oost-Europa (Asjkenazisch) en uit de Middellandse Zee (Sefardisch) het grootst.

Maaltijdgewoontes in de Joodse gemeenschap

Traditioneel serveren joden drie maaltijden op een dag:

  • Hoe het ontbijt eruitziet, is heel gevarieerd. Dat is een gevolg van de diaspora. Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt. En ook veel gesuikerde gerechten worden als ontbijt gegeten (Asjkenazisch en Sefardisch).
  • Ook het middag- en avondmaal varieert bijzonder van plaats tot plaats. Wat vaak terugkomt zijn broodgerechten, soepen, lamsvlees, zalm … Op specifieke feestdagen en voor de sabbat worden ook specifieke gerechten geserveerd.

Joden kiezen tussendoortjes die over het algemeen zeer gelijklopend zijn met de klassieke Vlaamse tussendoortjes, maar dan met koosjere ingrediënten.

Populaire gerechten en voedingsmiddelen in de Joodse gemeenschap

  • Gefilte fish zijn visballetjes van gemalen visfilets, eieren, bloem, uien en suiker. Het is een Asjkenazisch visgerecht.
  • Houmous of kikkererwtenpasta en falafel (gefrituurde koekjes van kikkererwten of tuinbonen) zijn typische Sefardische gerechten.
  • Alle linzensoorten worden in soepen verwerkt (Sefardisch).
  • Cholent is een stoofgerecht van bonen en vlees dat langzaam wordt bereid. Dat is een Asjkenazisch gerecht. De Sefardische tegenhanger heet dafina.
  • Chrain is een Asjkenazische saus van mierikswortel en bieten die bij gefilte fish, viskoekjes of gebraden vlees wordt gegeten.
  • Latkes zijn gebakken aardappelpannenkoekjes en is typisch Asjkenazisch.

In de Joodse gemeenschap is het jodendom de grootste godsdienst. Hier ontdek je meer over hoe die religie ook de voedings- en eetgewoontes beïnvloedt.