In de Oost-Europese keuken komen veel culturen, etniciteiten en invloeden samen. Het klimaat heeft een grote invloed op de keuken en er zijn grote verschillen tussen de landen. Zo valt de Poolse keuken te vergelijken met die van Nederland en Duitsland. De Bulgaarse keuken kent invloeden van Europa en zijn buurlanden zoals Turkije. En de Roemeense keuken kent dan weer invloeden van Turkije, Hongarije en Oostenrijk.

Oost-Europese maaltijdgewoontes

Traditioneel eten Oost-Europeanen vier maaltijden op een dag:

  • Het eerste ontbijt is aan de kleine kant en bestaat uit een snede brood met jam, ei of kaas.
  • Later in de voormiddag volgt een tweede ontbijt. Dan staan vaak bagels, sandwich met boter, kaas, jam, worstjes, tomaten, augurken, eieren, kaas en warme granen op het menu.
  • De lunch bestaat meestal uit soep (zupa, supă).
  • Ook het avondmaal wordt meestal met soep geserveerd. Soep is dus wel populair in Oost-Europa. Dat komt wellicht door het koude klimaat.

En tussen de maaltijden door? Fruit, koekjes en gebak, chocolade, noten en zaden en pretzels zijn veel gekozen tussendoortjes.

Populaire gerechten en voedingsmiddelen in Oost-Europa

Populaire gerechten en voedingsmiddelen in Polen

Typisch Poolse gerechten zijn o.a. stoofpot van zuurkool, vlees en andere groenten (bigos), stevige wintersoep van groenten en rode bieten (borsjt), soep van brood/meelzuren (zurek) en Poolse maanzaadrol: een soort sandwichbrood gevuld met maanzaad, rozijnen en honing.

Wat dranken betreft, is zwarte thee met citroen en suiker, kruidenthee en koffie met room populair. Maar ook wodka en bier zijn populair in Polen.

Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Poolse keuken zijn veel vlees − voornamelijk varkensvlees zoals gerookte worsten en hammen −, aardappelen, kolen, rauwkost, rode biet, zure room, reuzel met zout, granen zoals gerst, tarwe, boekweit en zuurdesembrood.

Populaire gerechten en voedingsmiddelen in Bulgarije

Een typisch Bulgaars gerecht is bijvoorbeeld kavarma: een stoofpotje van gekruid vlees, ajuin en rode gegrilde paprika. Qua dranken zijn vooral grappa, rakia en rode en witte wijn populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Bulgaarse keuken zijn: veel brood, tomaten, paprika, aardappelen, ajuinen, bonen, fruit, brood, yoghurt (kiselo mlyako), Bulgaarse fetakaas en verse melk. Bonenkruid (tsjoebritsa), tijm en peterselie staan bovenaan in de Bulgaarse kruidenkast.

Populaire gerechten en voedingsmiddelen in Roemenië

Soep of supă is een nationale specialiteit en dus veel gegeten gerecht in Roemenië. Ciorbă is bijvoorbeeld zure soep met kalfsvlees en borş zure soep met gefermenteerde granen. Populaire Roemeense dranken zijn pruimenbrandy (tuica), wijn en bier. Voedingsmiddelen die veel op de Roemeense tafels komen zijn varkensvlees, lam en kip, koolbladen gevuld met vlees en maïspap zoals Italiaanse polenta (mămăligă).

In Oost-Europa is het christendom de grootste godsdienst. Hier ontdek je meer over hoe die religie ook de voedings- en eetgewoontes beïnvloedt.