West-Afrika is een wijd uitgestrekte regio die een hele reeks landen omvat en bijgevolg een zeer uiteenlopende keuken heeft. Op voedingsvlak zijn er invloeden uit de Arabische en Europese keuken. West-Afrika omvat Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kaapverdië, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo. De verschillende landen kennen een gevarieerde keuken, maar delen wel enkele gemeenschappelijke basisingrediënten zoals tomaten, ajuinen en chilipeper.

West-Afrikaanse maaltijdgewoontes

Traditioneel worden er in West-Afrika 3 maaltijden op een dag geserveerd, waarvan de hoofdmaaltijd ’s avonds:

Populaire gerechten en voedingsmiddelen uit West-Afrika

Een veel klaargemaakt gerecht in West-Afrika is bijvoorbeeld fufu: een beslag van yams (soort wortelknol) en cassave of een ander zetmeel. Een andere bekende schotel is kip-moambe, een hartig kipgerecht dat als hét nationale gerecht van de Democratische Republiek Congo wordt gezien, maar ook in West-Afrika wordt gegeten. Kip-moambe wordt gemaakt van palmnoten, kip, gedroogde vis, gemalen aardnoten, rijst, maniokbladeren (saka saka), bakbanaan en pilipili.

Qua dranken zijn vooral frisdranken en gemberbier populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de West-Afrikaanse keuken zijn bakbananen, rode palmolie, maniokbladeren (saka saka), okra, pindanoten, cassave en yam, tilapia, katvis, tomaten, uien, geitenvlees, rijst, granen en gierst. De West-Afrikaanse gerechten zijn best pittig. Cayennepeper, chilipeper en pilipili zijn dan ook veel gebruikte kruiden.

In de landen in West-Afrika zijn de belangrijkste religies islam en christendom. Ook traditioneel Afrikaanse religies komen in meer of mindere mate voor. Gambia, Guinee, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Senegal en Sierra Leone zijn overwegend islamitisch. In Ghana en Togo komen meer christenen voor dan moslims. Kaapverdië kent alleen het christendom als religie en in de overige landen komen gelijke percentages van beide religies voor.

Hier ontdek je meer over hoe die religies ook de voedings- en eetgewoontes beïnvloeden.