Troost zoeken in zoetigheden, snacken bij stress of uit gewoonte een koekje bij de koffie nemen: automatische drijfveren sturen ons eetgedrag op een onbewust niveau. Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar wel vanuit een of andere emotie, of omdat een bepaald eetpatroon een gewoonte is geworden.

Eten vanuit emoties, behoeftes en verlangens: ‘hedonisch eten’

Homeostatisch eten betekent eten om je hongergevoel weg te nemen of om verzadigd te zijn. Hedonisch eten daarentegen houdt in dat je het eten van voedsel als een beloning of troost ziet. Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar om diverse andere redenen: emotioneel eten, stresseten, extern eten en food cravings.

Hecht iemand veel belang aan beloningen? Dan zal die waarschijnlijk vaker hedonisch eten. Deze beloningsgevoeligheid vindt zijn oorsprong in bepaalde hersengebieden – hedonische hotspots. Die verwerken aangename en belonende stimuli zoals suiker- en vetrijke voeding. Bij sommige mensen reageren deze hersengebieden sterker dan bij andere, waardoor ze verslaafd kunnen geraken aan dit soort voeding. En er meer van eten dan nodig. Overmatig hedonisch eten vormt dus een risico voor je gewicht en gezondheid.

Gewoontepatronen

Soms eten we ook uit gewoonte. Het zijn voorspelbare eetpatronen die doorgaans gelinkt zijn aan bepaalde situaties of triggers – zowel bij gezonde als ongezonde voeding. Denk bijvoorbeeld aan elke namiddag een koekje eten bij de koffie. Om ongezonde gewoontes te doorbreken, kan het aangewezen zijn om de eigen eetgewoontes te bestuderen. Sommige momenten maak je heel bewust mee, zoals eten terwijl je naar tv kijkt. Andere springen minder in het oog, omdat ze alleen in specifieke omstandigheden voorkomen, zoals snoep kopen in een trein- of tankstation onderweg. Je daarvan bewust zijn, is een eerste stap naar verandering. Gezond Leven levert ook tips aan om ongezonde voedingsgewoontes te doorbreken.