Eten neemt een centrale plek in de Marokkaanse cultuur in. Stoofschotels, tajines, pastilla’s … De Marokkaanse keuken barst van de vele geuren en kleuren. Hier zoomen we even in op typische maaltijdgewoontes en populaire gerechten uit dat land. Andere Noord-Afrikaanse landen zoals Algerije, Egypte, Libië en Tunesië gebruiken gelijkaardige voedingsmiddelen als Marokko. Handig als je meer wil weten over deze keuken of geregeld werkt met mensen met Noord-Afrikaanse roots.

“Bij ons thuis wordt onophoudelijk gekokkereld, er is ook altijd volk in huis en ook bezoek wordt in de watten gelegd. De maaltijden die op tafel komen zijn overwegend Marokkaans, zowel in presentatie als in ingrediënten. Met de tijd sijpelen ook Belgische eetgewoonten in mama’s keuken. De kinderen smeken om frieten bij de tajine.”

Marokkaanse maaltijdgewoontes

Gezinnen in Marokko eten traditioneel drie maaltijden per dag. Er is geen hoofdmaaltijd en de lunch en het avondmaal zijn allebei warm. Ze eten bij elke maaltijd brood. Dit zijn de 3 maaltijden:

  • ontbijt of ftur
    Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.
  • lunch of ghda
    De meest uitgebreide maaltijd van de dag! Ze kan tot 3 uur duren en bestaat meestal uit allerlei soorten tajines en couscous met vlees of vis en groenten en peulvruchten.
  • avondmaal of asha
    Een soep of kleine warme maaltijd die met brood wordt gegeten. Traditioneel worden de restjes van het middagmaal hierin verwerkt.

In gezinnen waar zowel de man als vrouw gaan werken, is het avondmaal de belangrijkste maaltijd van de dag (in plaats van de lunch).

En tussen de maaltijden door? Fruit, noten, zaden (bv. zonnebloempitten), geroosterde kikkererwten (leblebi), koekjes en gebak, zijn populaire tussendoortjes.

Populaire Marokkaanse gerechten en voedingsmiddelen

Noem enkele typisch Marokkaanse gerechten. Ligt couscous met lamsvlees of tajine ook op het puntje van je tong? Die zijn heel populair, ook hier in België. Andere populaire gerechten zijn: kiptajine met olijven en citroen, harirasoep, alle soorten tajines (stoofpot van groenten, peulvruchten, vlees of vis), bissara (spliterwtensoep), mhemsa of berkoukhesh (parelcouscous met kruiden, specerijen, groenten en vlees), pastilla (filodeeg gevuld met vis, zeevruchten of kip), gebraden kip met olijven en gevulde groenten. Soep wordt ook vaak geserveerd. Niet als voorgerecht, maar echt als maaltijd.

Ga je graag zelf eens de Marokkaanse toer op in je keuken? Probeer een van deze gerechten.

Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair.

Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
Zout, peper, ajuin, look, paprika, kurkuma, verse koriander, gember, komijn, kruidnagel en saffraan worden bijvoorbeeld veel gebruikt.