Verboden vrucht

Meisje met ijsje

Als ouder bepaal je wat je kind eet, je kind bepaalt of en hoeveel het eet (zie Gouden Regel). Betekent dit ook dat je controle hebt over wat je kind zeker niet mag eten? Je zou het soms wel willen.

Angstvallig controleren wat je zoon of dochter naar binnen speelt, heeft weinig zin. Net als je kind dwingen om te eten, is ongezonde voeding volledig verbieden geen goed idee. Al dat lekkers wordt zo alleen nog aantrekkelijker. Het is zoeken naar een balans.

Leer je kind verstandig snoepen

Snoepgoed staat in de restgroep, buiten de voedingsdriehoek. Het is dus overbodig in een gezond voedingspatroon. Maar je mag je kind natuurlijk af en toe eens een minder gezonde uitspatting gunnen. Blijf je gewoon bewust van de frequentie (niet te vaak) en portiegrootte (niet te veel). Enkele tips:

  • Bied je kind gevarieerde en evenwichtige voeding aan en streef naar een regelmatig eetpatroon. Zo voorkom je de drang naar suiker om energie op te doen via ongezonde tussendoortjes.
  • Verbied snoep en chips niet volledig, verstop het niet achter slot en grendel. Maar ondersteun en begeleid je kinderen bij het aanleren van zelfbeheersing. Besef daarbij dat kinderen het meest van je leren door te imiteren. Geef dus het goede voorbeeld.
  • Goede afspraken kunnen helpen. Wil je bijvoorbeeld gezeur aan de kassa vermijden? Spreek dan vooraf met je kinderen af wat ze zelf in de winkel mogen uitkiezen.
  • Van eten moet je bewust kunnen genieten en ook dát kunnen kinderen leren. Geef chocolade in stukjes, 1 snoepje per keer. Toon dat je geniet van fruit en groenten of andere gezonde voeding. Houd de sfeer rond eten aangenaam.

“Ja, op vrijdagavond hebben de kinderen recht op zoetigheden. Ze mogen dan kiezen wat ze snoepen, maar er wordt wel gekeken dat ze niet overdrijven. De kinderen houden veel van suiker, in thee gebruiken ze bijvoorbeeld 4 klontjes. Ze hebben de neiging om suiker toe te voegen, maar de begeleiders zorgen dat er niet overdreven wordt met het aantal klontjes.”

Getuigenis van Sascha, kok in jeugdhulp Minor Nkado te Liedekerke

Gaat je kind toch stiekem snoepen?

Vind je soms snoeppapiertjes onder het bed van je zoon of dochter? Je bent niet alleen. Stiekem een chocolaatje of snoep meenemen… de meeste kinderen proberen het wel eens.

Gebeurt het vaker? Dan praat je er beter eens over. Zo weet je waarom je kind stiekem eet en maak je jezelf niets wijs. En zo kan je er samen iets aan doen. Zoek een rustig moment. Je start het gesprek best niet met veroordelingen en beschuldigingen, maar vanuit je eigen bezorgdheid. Hieronder vind je enkele mogelijke redenen waarom kinderen stiekem gaan snoepen.

  • Ben ik te streng? Zijn de regels te strak en is mijn kind gewoon bang om telkens een neen te krijgen als hij een snoepje of koekje vraagt? Of controleer ik precies wat mijn kind eet en zet ik het op een streng dieet? Dan is het misschien tijd om minder te controleren en de regels te versoepelen binnen de grenzen die voor jou aanvaardbaar zijn. Een te strenge controle kan een omgekeerd effect hebben.
  • Heeft je kind echt honger? Bied op vaste eetmomenten voldoende voeding aan. Neem de tijd en eet samen. Misschien is het de moeite om je kinderen te betrekken bij het kiezen van de maaltijd. Als er nooit iets ‘echt lekker’ op het menu staat, is het risico groot dat ze zich volledig laten gaan wanneer ze eens mogen snoepen. Bovendien stimuleer je zo ook stiekem eten.
  • Eet je kind uit verveling? Zoek samen een leuke hobby. Een kind dat voldoende om handen heeft, buiten speelt, sport, … zal zich minder gauw vervelen. Wat denk je van een lijstje met inspiratie om in de koekjeskast te plakken?
  • Eten en emoties? Soms eten kinderen stiekem omdat ze boos of verdrietig zijn. Is je kind eenzaam, wordt het gepest, is het onzeker over iets? Laat het dan duidelijk weten dat het thuis over alles kan praten, dat emoties van kwaadheid of verdriet heel normaal zijn en dat het best geen toevlucht zoekt in snoep. Dit zal de emoties misschien even verminderen, maar het lost de oorzaak van de problemen niet op. Gevoelens herkennen, verwoorden en er op een gezonde manier mee omgaan, is niet simpel. Hoe kan jij je kinderen ondersteunen bij het omgaan met problemen en hun emoties?

En op speciale momenten?

Een zondags ontbijt, feestje, op restaurant gaan, een dagje uit, op vakantie, … Op zulke momenten wijken we soms af van een gezond eetpatroon. Maar ook dan kan je gezond en ongezond combineren.

  • Probeer tijdens een daguitstap toch vaste eetmomenten in te plannen. Neem zelf fruit, water en misschien een zelfgemaakte picknick mee.
  • Maak werk van de ‘verpakking’ met kleurige servetten, een fleurige brooddoos of drinkbus, een zomerse picknickmand, …
  • Feestje? Zet naast de chips wat gesneden rauwe groentjes klaar. Met wat creativiteit wek je de nieuwsgierigheid en maak je het superfeestelijk.
  • Veel restaurants hebben meestal een kindermenu met friet en appelmoes. Maar wil je kind dit? Verken de hele kaart, misschien kiest je kind voor vis of iets met groenten. Vraag eventueel naar een aangepaste portie of laat broertjes en zusjes een volwassen portie delen.
  • Vaak eten we juist op de gezelligste momenten ongezonde dingen. Op een feestje is er taart. Chips knabbel je ’s avonds gezellig in de zetel. Als je op die momenten gezonde, frisse hapjes eet, zorg je ervoor dat gezonde lekkernijen geassocieerd worden met verwennerij.
  • Inspiratie nodig voor een gezonde traktatie? Neem dan zeker een kijkje in het traktatieboekje.

Wist je dat ...

… deze tip 1 van de 13 tips is om kinderen te stimuleren om gezond te eten? Via onderstaande button vind je de weg naar de andere tips, en de o –zo belangrijke Gouden Regel die de basis vormt voor alle tips.