Gezonde voeding? Daar plukt je lichaam een leven lang de vruchten van. En het zijn lang niet alleen appels die de dokter op afstand kunnen houden. Jezelf verwennen met een gezond voedingspatroon, is het mooiste cadeau dat je jouw lijf kan schenken. Op jouw gezondheid!

Wat doet voeding met je lichaam?

Wat je eet, heeft een impact op je gezondheid. Voeding is voor ons lichaam wat brandstof is voor een auto. Gebruik je de verkeerde brandstof? Wees dan maar zeker dat je auto zal tegensputteren. En zo werkt het ook met ons lichaam. Een gezond voedingspatroon levert ons energie en de nodige voedingsstoffen om te groeien, optimaal te functioneren en ons goed in ons vel te voelen.

Maar we mogen ons niet enkel focussen op die energie en voedingsstoffen. Het effect van een voedingsmiddel als geheel is groter dan de som van de voedingsstoffen die het bevat. Ook de interacties tussen de verschillende componenten en de structuur (vast, vloeibaar) zijn van belang. Deze eigenschappen kunnen veranderen door voedsel te bewerken (mixen, persen, koken…). Voedingsmiddelen kunnen met andere woorden uit gelijkaardige componenten bestaan, maar toch een ander effect op je gezondheid hebben. Een appel eten is iets anders dan het sap van die appel drinken. Als je de appel in zijn geheel eet, zal je bijvoorbeeld veel sneller een voldaan gevoel hebben.

Om te beoordelen of je gezond eet, kijk je best naar je volledige voedingspatroon over meerdere dagen of weken. Het wordt niet bepaald door die ene appel of koek die je net gegeten hebt.

Overgewicht en welvaartsziekten

We eten vaak meer dan ons lichaam nodig heeft. Steeds meer Vlamingen en Belgen hebben overgewicht. Lees hier meer over wat gewicht met gezondheid te maken heeft.

Een gezond voedingspatroon doet zoveel meer dan je gewicht beïnvloeden. Het zorgt er bovenal voor dat je lichaam goed functioneert en dat je minder kans hebt op de ontwikkeling van voedingsgerelateerde ziekten.

De plaats van een voedingsmiddel in de voedingsdriehoek weerspiegelt het effect op je gezondheid. Zo hebben groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten en zaden gunstige gezondheidseffecten. Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Dan heb je ook nog een lichtgroene en oranje zone met dierlijke voedingsmiddelen. In de lichtgroene zone staan dierlijke producten met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid. In de oranje zone hebben ze mogelijks een ongunstig effect op de gezondheid. En wat met lege calorieën uit de rode bol? Die vullen wel, maar zijn niet voedzaam. Door hun ongunstige voedingswaarde hebben ze rechtstreekse of onrechtstreekse nadelen voor de gezondheid. Af en toe genieten van een extraatje kan zeker geen kwaad, maar niet te vaak en niet te veel.

Lees meer over de zones van de voedingsdriehoek en de gezondheidseffecten van de voedingscategorieën bij de voedingsdriehoek!

De voedingsdriehoek als kompas

Ben je benieuwd wat gezond eten nu precies inhoudt? Ga aan de slag met de voedingsdriehoek en de bijhorende uitgangspunten en tips. Zo boek je de grootste winst voor je eigen gezondheid én die van de planeet.

En ontdek hier hoe je jouw eetgedrag stap voor stap kan veranderen.